Huijausten välttäminen

Tuskin olet oikeasti voittanut arvonnassa. Et voi ansaita lupailtuja huikeita summia pienellä vaivalla. Ja jotkin tarjoukset ovat todellakin liian hyviä ollakseen totta.

Internet on hieno paikka, mutta sielläkään kaikilla ei ole hyvät mielessä. Tässä on kolme yksinkertaista tapaa, joilla voit välttää huijauksia ja pysyä turvassa verkossa:

Varo suuria lupauksia

Viesti on todennäköisesti haitallinen, jos se onnittelee sinua sivuston miljoonantena kävijänä, tarjoaa tablet-laitteen tai muun palkinnon kyselyyn vastaamisesta tai mainostaa nopeita tapoja rikastua tai saada töitä (”Työskentele kotoasi käsin vain kaksi tuntia päivässä, niin rikastut nopeasti!”). Jos sinulle kerrotaan väitetystä voitostasi ja sinua pyydetään täyttämään lomakkeelle henkilötietosi, älä lankea houkutukseen äläkä täytä lomaketta. Jos edes kirjoitat tietoja lomakkeelle, saatat lähettää tietoja huijareille, vaikket painaisi Lähetä-painiketta.

Jos saat tuttavaltasi epätavallisen viestin, hänen tilinsä saattaa olla kaapattu. Kaappaaja voi yrittää saada sinulta tietoja tai rahaa, joten varo, miten reagoit viestiin. Yleisessä huijauksessa tuttavana esiintyvä väittää olevansa jumissa vieraassa maassa ja pyytää uhria lähettämään nopeasti rahaa eikä voi vastata puhelimeen, koska se on muka varastettu. Viestissä saatetaan myös pyytää klikkaamaan linkkiä, joka olevinaan avaa kuvan, artikkelin tai videon mutta joka johtaa oikeasti tietoja kaappaavalle sivustolle. Varo mitä klikkaat!

Selvitä taustat

Kun teet ostoksia verkossa, ota selvää myyjästä ja varo epäilyttävän alhaisia hintoja – aivan kuten ostaessasi jotakin paikallisesta liikkeestä. Tutki huolellisesti tarjouksia, jotka vaikuttavat liian hyviltä ollakseen totta. Kukaan ei halua tulla huijatuksi ja ostaa väärennettyä tuotetta. Jos joku tarjoaa kallista tuotetta tai palvelua ilmaiseksi tai 90 %:n alennuksella, hänellä on todennäköisesti pahat mielessä. Jos käytät Gmailia, saatat nähdä sivun yläosassa varoituksen, jos järjestelmä epäilee lukemasi viestin olevan huijaus – jos varoitus näkyy, harkitse tarkkaan, ennen kuin vastaat viestiin.

Varo Googlen nimissä tehtäviä huijauksia. Google ei järjestä lottoa. Emme veloita maksua uusien työntekijöiden koulutuksesta – jos sinulle kerrotaan sähköpostilla, että Google on palkkaamassa sinut mutta joudut maksamaan koulutusmaksun ennen aloittamista, kyseessä on huijaus. Varo huijareita, jotka väittävät myyvänsä autoja Google Walletin avulla. Lue lisää erilaisista Googlen nimissä tehtävistä huijauksista.

Jos tilanne epäilyttää, älä ota riskiä

Vaikuttaako mainos tai tarjous epäilyttävältä? Luota vaistoosi! Klikkaa ja käytä vain turvallisia, tarkistettuja ja luotettavia mainoksia ja sivustoja.

Monissa verkkokauppaympäristöissä on käytössä ohjelma luotettaville myyjille/ostajille. Tavallisesti luotettavien myyjien profiilissa näkyy asiasta merkintä. Tutustu verkkokauppaympäristön ohjeisiin ja varmista, että profiilissa näkyvä merkintä tai varmenne on aito. Jos luotettavien myyjien ohjelmaa ei käytetä sivustolla, tutustu myyjän saamien arvosteluiden määrään ja laatuun.

Ja jos kohtaat Googlessa huonon mainoksen, ilmoita siitä meille, jotta voimme puuttua asiaan.