Estä identiteettivarkaus

Murtovarkaiden ja muiden rikollisten lailla verkkorikolliset pyrkivät varastamaan henkilökohtaisia tietoja ja rahaa monin eri tavoin. Et varmastikaan ojentaisi murtovarkaalle kotiavaimiasi, joten suojaudu petoksilta ja identiteettivarkaudelta myös verkossa. Tutustu rikollisten käyttämiin yleisiin huijauksiin, jotta voit paremmin suojautua petoksilta ja identiteettivarkaudelta. Tässä on muutamia yksinkertaisia vinkkejä.

Älä vastaa epäilyttävään sähköpostiin, pikaviestiin tai verkkosivun viestiin, jossa pyydetään henkilökohtaisia tai taloudellisia tietoja

Suhtaudu aina varauksella viesteihin tai sivustoihin, jotka pyytävät henkilökohtaisia tietojasi, ja viesteihin, joissa sinut yritetään ohjata tuntemattomalle sivulle antamaan mitään seuraavista:

  • käyttäjänimet
  • salasanat
  • henkilötunnukset
  • pankkitilien numerot
  • PIN-koodit
  • luottokorttien koko numerot
  • äidin tyttönimi
  • syntymäpäiväsi

Älä kirjoita mitään lomakkeisiin tai kirjautumisruutuihin, joihin olet päätynyt epäilyttävän viestin kautta. Jos sinua pyydetään täyttämään lomakkeelle henkilökohtaisia tietoja, älä kirjoita siihen mitään. Jos edes kirjoitat tietoja lomakkeelle, saatat lähettää tietoja identiteettivarkaille, vaikket painaisi Lähetä-painiketta.

Jos saat tuttavaltasi epätavallisen viestin, hänen tilinsä saattaa olla kaapattu. Kaappaaja voi yrittää saada sinulta tietoja tai rahaa, joten varo, miten reagoit viestiin. Yleisessä huijauksessa tuttavana esiintyvä väittää olevansa jumissa vieraassa maassa ja pyytää uhria lähettämään nopeasti rahaa eikä voi vastata puhelimeen, koska se on muka varastettu. Viestissä saatetaan myös pyytää klikkaamaan linkkiä, joka olevinaan avaa kuvan, artikkelin tai videon mutta joka johtaa oikeasti tietoja kaappaavalle sivustolle. Varo mitä klikkaat!

Älä koskaan kirjoita salasanaasi sivustolla, johon päädyt epäilyttävän sähköposti- tai muun viestin kautta

Vaikka uskoisit, että kyseessä on luotettava sivusto, kuten verkkopankkisi, on parempi avata sivusto itse kirjanmerkin kautta tai kirjoittamalla sen osoite selaimeen.

Älä lähetä salasanaasi sähköpostilla äläkä jaa sitä muille

Salasana on kuin avain, jolla voit käyttää tilejäsi ja palveluitasi verkossa. Todellisen elämän tavoin harkitse tarkkaan, kenelle annat avaimesi. Luotettavat sivustot ja palvelut eivät pyydä salasanaasi sähköpostilla, joten älä vastaa viesteihin, joissa sinua pyydetään antamaan verkkopalveluiden salasanojasi.

Koska salasanat ovat niin tärkeitä, harkitse tarkkaan, ennen kuin luovutat niitä muille – edes kavereillesi tai perheenjäsenillesi. Jos muut tietävät salasanasi, tiliesi väärinkäytön riski kasvaa, sillä silloin joku muu voi käyttää tietojasi luvatta tai toimia tilissäsi tavoilla, joita et hyväksy. Jos esimerkiksi joku tietää sähköpostisi salasanan, hän voi lukea henkilökohtaisia viestejäsi, yrittää päästä muihin käyttämiisi verkkopalveluihin (kuten verkkopankkiin tai sosiaalisen median palveluihin) sähköpostitilisi kautta tai esiintyä sinuna tilisi avulla. Muista myös, että jos kerrot salasanasi jollekulle, sinun täytyy luottaa siihen, että hän pitää salasanasi turvassa eikä jaa sitä eteenpäin tarkoituksella tai vahingossa.

Toimi huolellisesti, kun sinua pyydetään kirjautumaan palveluihin verkossa

Katso tietoja verkkosivustoon muodostetusta yhteydestä.

Katso ensin selaimen osoitepalkista, näyttääkö URL-osoite oikealta. Tarkista myös, onko verkko-osoitteen alkuosa https:// – se tarkoittaa, että sivustoon muodostettu yhteys on salattu, jolloin verkkoliikennettä on vaikeampi tarkkailla ja kaapata. Joidenkin selainten osoitepalkissa https://-osan vieressä näkyy lukkokuvake, joka ilmaisee selvästi, että yhteys on suojattu.

Ilmoita epäilyttävästä sähköpostista ja huijauksista

Tämä on mahdollista useimmissa sähköpostipalveluissa, kuten Gmailissa. Kun ilmoitat Gmailissa epäilyttävästä viestistä, voimme paremmin estää lähettäjää lähettämästä sinulle enempää viestejä ja väärinkäytöstiimimme voi helpommin estää vastaavat hyökkäykset.