Käytä suojattuja verkkoja

Sinun kannattaa olla erityisen varovainen käyttäessäsi tuntematonta tai epäluotettavaa verkkoa, kuten kahvilan ilmaista Wi-Fi-verkkoa. Palveluntarjoaja voi valvoa verkon kaikkea liikennettä, joka voi sisältää henkilökohtaisia tietojasi.

Jos kuitenkin käytät palvelua, joka salaa verkkopalveluyhteyden, hyökkääjän on paljon vaikeampaa tarkkailla tietojasi. Tietokoneen ja Googlen välinen Gmail-yhteys salataan oletuksena, mikä auttaa suojaamaan sinun ja Googlen välistä verkkoliikennettä ulkopuolisilta. Tämä suojaus, eli käyttökerran laajuinen SSL-salaus, on oletuksena käytössä, kun olet kirjautuneena Google Driveen ja moniin muihin palveluihin.

Kun selaat verkkoa, katso tietoja verkkosivustoon muodostetusta yhteydestä.

Katso ensin selaimen osoitepalkista, näyttääkö URL-osoite oikealta. Tarkista myös, onko verkko-osoitteen alkuosa https:// – se tarkoittaa, että sivustoon muodostettu yhteys on salattu, jolloin verkkoliikennettä on vaikeampi tarkkailla ja kaapata. Joidenkin selainten osoitepalkissa https://-osan vieressä näkyy lukkokuvake, joka ilmaisee selvästi, että yhteys on suojattu.

Kun muodostat yhteyden julkisen Wi-Fi-verkon kautta, kuka tahansa lähellä oleva voi valvoa tietokoneesi ja Wi-Fi-tukiaseman välistä verkkoliikennettä, jos yhteys ei ole salattu. Vältä esimerkiksi verkkopankin käyttöä tai ostosten tekemistä julkisissa verkoissa.

Jos käytät Wi-Fi-verkkoa kotona, suojaa reitittimesi salasanalla. Aseta reitittimeen oma salasana internetpalvelun tarjoajan tai reitittimen valmistajan ohjeilla. Älä käytä reitittimen oletussalasanaa, sillä rikolliset saattavat tietää sen. Jos hyökkääjät pääsevät käyttämään reititintäsi, he voivat muuttaa asetuksiasi ja seurata verkkoliikennettäsi.

Paranna tietoturvaa myös suojaamalla kotona käyttämäsi Wi-Fi-verkko, jotta ulkopuoliset eivät voi käyttää sitä. Suojaa Wi-Fi-verkko salasanalla. Ja aivan kuin muissakin salasanoissa, käytä vaikeasti arvattavaa pitkää ja yksilöllistä salasanaa, jossa yhdistellään numeroita, kirjaimia ja erikoismerkkejä. Kun määrität verkon asetuksia, käytä WPA2-salausta, joka tarjoaa paremman suojauksen.

Turvallisuustyökalut

Tutustu Googlen viiteen parhaaseen suojausominaisuuteen, joiden avulla voit käyttää verkkoa turvallisesti.

Google-tilit

Paranna Google-tilisi tietoturvaa entisestään

Voit tehostaa Google-tilisi tietoturvaa ottamalla kaksivaiheisen vahvistuksen käyttöön. Kun kaksivaiheinen vahvistus on käytössä, Google lähettää tunnuskoodin matkapuhelimeesi, kun joku yrittää kirjautua tiliisi tuntemattomalla tietokoneella. Tämä tarkoittaa, että jos joku kaappaa tai arvaa salasanasi, hän ei voi käyttää tiliäsi ilman puhelintasi. Nyt voit käyttää tilisi suojaamiseen jotain, minkä tiedät (salasana), ja jotain, minkä omistat (puhelin).

Lisätietoja

Pääset asetuksiisi klikkaamalla nimeäsi tai kuvaasi oikeassa kulmassa ja valitsemalla kohdan Tili.

Valitse ylhäällä Turvallisuus. Valitse salasanakentässä Ota käyttöön kohdassa Kaksivaiheinen vahvistus.

Saat vaiheittaiset ohjeet, joiden avulla voit ottaa ominaisuuden käyttöön.

Seuraavaksi sinut siirretään takaisin kaksivaiheisen vahvistuksen asetuksiin. Tarkista tietosi ja lisää varapuhelinnumerosi.

Valmista tuli! Kun kirjaudut sisään seuraavan kerran, saat vahvistuskoodin tekstiviestinä.

Chrome

Selaa verkkoa yksityisesti

Voit selata verkkoa yksityisesti Chromen incognito-tilan avulla tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Incognito-tilassa avaamasi sivut ja lataamasi tiedostot eivät tallennu Chromen sivu- tai lataushistoriaan.

Lisätietoja

Klikkaa selaimen työkalupalkin Chrome-valikkoa → valitse Uusi incognito-ikkuna.

Chrome avaa uuden ikkunan, jonka nurkassa näkyy incognito-kuvake. Voit poistua incognito-tilasta sulkemalla ikkunan.

Google-tilit

Oma Google-tilisi, kuten haluat

Tilisi asetussivulla näet Google-tiliisi liitetyt palvelut ja tiedot, ja voit muuttaa suojaus- ja tietosuoja-asetuksiasi.

Lisätietoja

Pääset asetuksiin klikkaamalla nimeäsi tai kuvaasi sivun oikeassa kulmassa ja sitten Tili-kohtaa.

Google-tilit

Ilmoitukset nimesi käytöstä verkossa

Minä verkossa -osiossa voit hallita sitä, mitä muille näytetään, kun he hakevat nimeäsi Googlella. Sen avulla voit ottaa käyttöön Google-ilmoituksia, joilla saat tiedon, jos verkossa julkaistaan tietoa sinusta, ja se ehdottaa automaattisesti hakusanoja, joita haluat ehkä pitää silmällä.

Lisätietoja

Kirjaudu Google-tilillesi ja siirry Minä verkossa -osioon.

Valitse Hallinnoi verkkoilmoituksia ja luo ilmoitus painamalla punaista painiketta.

Nimesi näytetään tekstikentässä. Voit tarkastella ehdotettuja ilmoituksia klikkaamalla tekstikenttää.

Lisää ilmoitus valitsemalla Lisää. Voit muokata ilmoituksia kynäkuvakkeen avulla ja poistaa niitä roskakorikuvakkeella.

Valitse avattavassa Ilmoitustiheys-valikossa haluamasi tiheys.

Google-tilit

Google-tiliisi tallennettujen tietojen hallinta

Google Hallintapaneeli näyttää Google-tiliisi tallennetut tiedot sekä katsauksen viimeaikaiseen toimintaasi. Näin voit tarkastella tietojasi ja toimintaasi sekä hallita palveluiden, esimerkiksi Bloggerin, Kalenterin, Docsin ja Google+:n, asetuksia yhdessä paikassa.

Lisätietoja

Käy Hallintapaneelissa katsomassa Google-tiliisi liittyvien tietojen yhteenveto ja hallinnoi omia asetuksiasi.

Voit myös tarkastella ja hallita Google-tiliisi tallennettuja tietoja.

Lisää turvallisuustyökaluja