Foto: Bildbyrån

Så klarade allsvenskan coronaåret ekonomiskt

Uppdaterad
Publicerad

Trots coronapandemin gick bara fem av sexton herrallsvenska klubbar med förlust under 2020. Av de tolv som kunde uppvisa plusresultat var det störst hos Djurgården som gjorde en vinst på knappt 60 miljoner kronor.

– Jag tror att vi inom fotbollen helt enkelt är duktiga på att ställa om ganska fort, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren till SVT Sport.

2019, då världen ännu inte hade hört om covid-19, gick det allsvenska klubbkollektivet 38 miljoner kronor minus. 2020 var det i princip ingen publik på de allsvenska arenorna, men då gick klubbarna sammanlagt 83,5 miljoner kronor plus.

Ser man till de enskilda klubbarna så visade sju upp förlustresultat under 2019, medan den siffran bara var fem under 2020.

En klubb som sticker ut under coronaåret är Djurgården som gjorde en vinst på 59 miljoner.

– Vi har uppvisat ett väldigt fint resultat som till stora delar bygger på en stor spelaraffär innan coronapandemin bröt ut (Marcus Danielson till kinesiska Dalian Professional). Att vi visste att vi hade de pengarna innan det blev ett elände hjälpte oss mycket. Sedan har vi extremt lojala supportrar där de allra flesta har valt att inte kräva tillbaka pengarna för sina säsongskort. Vi har också lojala samarbetspartners där vi har hittat lösningar så att de ska vara nöjda. Till det kommer såklart ett fint stöd från staten, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren.

”Svensk fotboll har förlorat mycket pengar”

Om allsvenskan har klarat 2020 så bra, behöver klubbarna då statligt stöd? Enligt Berggren är svaret ja.

– Man ska komma ihåg att vi och svensk fotboll har förlorat väldigt mycket pengar. De allsvenska klubbarna har nog förlorat dryga 500 miljoner i form av olika matchdagsintäkter. Det är jättemycket pengar som vi förmodligen hade använt annars.

Det har också riktats kritik mot klubbar som har värvat spelare under 2020, trots stöd och permitteringar. Där betonar Berggren att spelarköp är en del av affärsverksamheten.

– För vår del har det varit avgörande. Det är en del av vår verksamhet, att förhoppningsvis köpa billigt, utveckla och sedan sälja dyrt. Det försöker vi och alla andra göra så bra man kan. Det kan gå upp och ner. 2020 var vi väldigt lyckosamma, men det kan man inte räkna med varje år.

”Finns ett stopp för vår uthållighet”

Trots att 2020 gick över förväntan så är faran inte över. Än så länge är publik inte tillåtet på de svenska arenorna.

– Det finns ett stopp för vår uthållighet. Vi behöver få tillbaka vår publik, det är ändå motorn för fotbollsekonomin. Vi måste såklart få ner smittspridningen i samhället, men det är viktigt att vi kan börja diskutera hur vi kan få tillbaka publiken på våra arenor. Jag tror att människor också behöver idrott och kultur. Saknaden är stor.

Allsvenska klubbarnas ekonomi 2020

Malmö FF: omsättning 251 miljoner, resultat -49 miljoner, eget kapital 464 miljoner

Elfsborg: 113 miljoner, 15 miljoner, 31 miljoner

Häcken: 114 miljoner, -10 miljoner, 61 miljoner

Djurgården: 198 miljoner, 59 miljoner, 116 miljoner

Mjällby: 41 miljoner, 8 miljoner, 9 miljoner

IFK Norrköping: 168 miljoner, 37 miljoner, 148 miljoner

Örebro SK: 52 miljoner, -179 tusen, 7 miljoner

Hammarby: 174 miljoner, 6 miljoner, 56 miljoner

AIK: 128 miljoner, -18 miljoner, 46 miljoner

Sirius: 58 miljoner, 8 miljoner, 8 miljoner

Varberg: 37 miljoner, 8 miljoner, 10 miljoner

IFK Göteborg: 122 miljoner, -613 tusen, 22 miljoner

Östersund: 67 miljoner, 7 miljoner, 461 tusen

Kalmar: 56 miljoner, 856 tusen, 4 miljoner

Helsingborg: 78 miljoner, 1 miljon, 4 miljoner

Falkenberg: 45 miljoner, 8 miljoner, 9 miljoner

Miljonbelopp är avrundade till hela miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.