Raudanpuuteanemia ja kilpirauhanen

anemia

Raudanpuuteanemiaksi (vanhalta nimeltään verenvähyys) kutsutaan raudan puutostilaa, jolloin elimistössä on verenhukka. Anemiassa on kyse punaisten verisolujen vähyydestä ja matalasta hemoglobiinista. Raudan tehtävänä on sitoa happea punasoluissa esiintyvässä hemoglobiinissa. Riittävä raudan määrä on elimistön elinehto. Hemoglobiini ei ole riittävä indikaattori raudan puutteen toteamiseen, sillä rautavarastot voivat olla tyhjät, vaikka hemoglobiini olisikin vielä normaaliviitteissä. Rautavarastot saattavat tyhjentyä pitkään ja hyvinkin vähäiselle tasolle ennen kuin hemoglobiini alkaa pudota. Anemiaan ei tulisi suhtautua kepeästi, sillä se heikentää nopeasti yleiskuntoa. Myös jokaisen lääkärin tulisi tuntea rautavarastojen viitearvojen ulottuvuus hyvin alas ja sen merkitys yleistilaan. Pelkästään se, että arvot ovat ”viitteissä”, ei tarkoita, että potilas voi hyvin.

Arviolta lähes 40% naisista on jossain vaiheessa elämänsä varrella raudanpuuteanemia. Raudanpuute on yleisin ravintoperäinen puutossairaus kaikkialla maailmassa. Eniten anemiasta kärsivät hedelmällisessä iässä olevat naiset, sylilapset ja vanhukset.

Rautavarastojen ehtymistä ei huomaa nopeasti, mutta raudanpuute heikentää elimistön suorituskykyä jo ennen kuin anemia on kehittynyt, sillä raudanpuute häiritsee energiantuotantoon liittyvien entsyymien toimintaa. Aneeminen elimistö kärsii hapenpuutteesta, sydän tihentää lyöntejään ja aivojen sekä maksan aineenvaihdunta saattaa häiriytyä.

Raudanpuuteanemian (ja D-vitamiinin puutostilan) oireet sekoitetaan usein kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin. Alhainen ferritiini on yleinen ongelma kilpirauhasen vajaatoiminnan yhteydessä ja se samalla myös omalta osaltaan aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ja lisämunuaisten uupumuksen oireita. Erityisesti mikäli kilpirauhasarvosi ovat viitteissä, mutta oireita on silti, selvitytä rautavarastojesi tilanne. Huomaa, että kilpirauhaslääke ei paranna anemiaa.

Raudanpuuteanemiapotilaille ja kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville määrätään usein masennuslääkkeitä hoitamaan oiretta, ei syytä. Mikäli henkilöllä on jaksamisongelmia, tulisi aina sulkea pois fyysiset syyt ennen psyykelääkkeitä.


Raudanpuuteanemian oireita:

Raudanpuute aiheuttaa hyvin moninaisia ja yksilöllisiä oireita. Joillakin on oireista ehkä yksi tai kaksi, toisilla useampia. Lisäksi raudanpuutteen kestokyky on yksilöllinen. Useimmiten anemia kehittyy pikkuhiljaa, oireiden ollessa lähinnä epämääräistä väsymystä ja voimattomuutta. Hemoglobiinin edelleen laskiessa tulee vakavampia lisäoireita kuten sydämen tykytykset, ja rintakivut. Lieväkin anemia saattaa johtaa vanhuksilla yleiskunnon vaaralliseen romahtamiseen.

  • Väsymys ja heikotus – hapen kulkeutuminen kudoksiin vaikeutuu.
  • Kalpeus – hemoglobiini saa ihon hehkumaan.
  • Levottomuus, hermostuneisuus, elohiiret, kihelmöinti, kutina, puutuminen, tunnottomuus – hapen vähyydestä johtuen keho ei voi rentoutua. Myös ”levottomat jalat” (öinen jalkojen liikuttelemispakko) voivat olla oire raudanpuutteesta.
  • Masentuneisuus, ahdistus, alakuloisuus, muistihäiriöt, hajamielisyys, keskittymiskyvyn puute, afasia, aivosumu, paniikkioireet – rauta osallistuu aivojen dopamiiniaineenvaihduntaan, joka vaikuttaa mielialaan. Aivojen riittävä rautapitoisuus on välttämätön aivojen dopamiinijärjestelmän toiminnan kannalta. Dopamiini on ”toimintahormoni”, joka parantaa aivojen kykyä keskittyä käsillä olevaan tehtävään ja auttaa ihmistä toimimaan järjestelmällisesti ja organisoidusti.
  • Sydämen tiheälyöntisyys, ryhmihäiriöoireet ja rintakipu – anemia aiheuttaa takykardiaa. Syke saattaa nousta pienessäkin rasituksessa tai jopa levossa.
  • Hengästyminen, hengenahdistus, heikotus ja huimaus – raudanpuute heikentää yleiskuntoa ja hapen huono kulkeutuminen elimistössä hengästyttää ja huojuttaa. Anemia aiheuttaa dyspneaa eli tunnetilaa, jossa ihminen tuntee, kuin ei voisi hengittää tarpeeksi hyvin.
  • Hiustenlähtö – raudanpuutteessa keho siirtyy selviytymistilaan, jolloin happea ei välttämättä saada kuljetettua hiuksille. Tämä voi johtaa runsaaseen hiusten lähtöön ja jopa kaljuuntumiseen.
  • Kynsi- ja iho-ongelmat – kuiva iho, hilse, huulten rohtuminen, suupielen halkeamat, kynsien lohkeilu ja lusikkakynsi eli koilonykia (ohuet, koverat kynnet). Jopa keltainen iho.
  • Silmäongelmat, herkkyys, valonarkuus, jopa silmänvalkuaisten keltaisuus.
  • Palan tunne kurkussa, nielemisvaikeudet, kipu kielessä, kielen kirvely, kielen nystyjen muutokset, ienten vaaleneminen, ientulehdus, aftat – anemia voi aiheuttaa esofaguksen striktuura eli ruokatorven ahtaumaa, glossiittia eli kielitulehdusta ja kielen rihmanystyjen atrofiaa. Pitkittynyt raudanpuute vaikuttaa haitallisesti myös suun limakalvon epiteelisolujen kasvuun. Jopa viidesosalla aftoista kärsivillä on anemiaa.
  • Alttius infektioille, hidas paraneminen, limakalvojen ohentuminen – anemia heikentää yleiskuntoa ja suorituskykyä. Raudanpuuteanemian suuoireina ovat vaalea, ohentunut limakalvo ja hidastunut limakalvojen paraneminen. Kuivat limakalvot altistavat myös infektioille.
  • Ruokahaluttomuus, pahoinvointi, oudot ruokahimot – myös esim. pica-oireyhtymä.
  • Reumamaiset nivelkivut, rannekanavaoireyhtymämäiset kivut, mustelmaherkkyys, fibromyalgia.
  • Päänsärky, hapen kulkeutuminen elimistössä on häiriintynyt ja se voi aiheuttaa päänsärkyä.
  • Ärtyneisyys, unettomuus, tinnitus eli korvien soiminen.
  • Kylmän- ja kuumansietokyvyn heikkeneminen, palelu, erityisesti käsien ja jalkojen kylmyys, hien erityksen häiriöt – ääreisverenkierron häiriöt, esim. kädet eivät tahdo lämmetä tai ”sauna-angsti” eli henkilö ei tahdo enää kestää saunan kuumuutta, tehden saunomiskokemuksen epämiellyttäväksi.
  • Epäsäännölliset kuukautiset, runsaat kuukautiset, lapsettomuus, keskenmenot, ennenaikainen synnytys.
  • Painonnousu, painonlasku, ummetus ja turvotus – metabolinen aineenvaihdunta häiriintyy. Mikäli hemoglobiinia on liian vähän, elimistö ei saa tarpeeksi happea normaalin aineenvaihdunnan ylläpitämiseksi.
  • Lihoaminen – raudanpuute huonontaa aineenvaihduntaa, sillä rauta on osana monissa entsyymeissä, joita tarvitaan aineenvaihduntareaktioissa.

Raudanpuuteanemiaa aiheuttavat tai edesauttavat mm.:

  • Imeytymishäiriö (esim. Crohnin tauti, keliakia, glutoosi-intoleranssi, anoreksia tai lihavuusleikkauksen jälkeinen imeytymishäiriö tai happosalpaajien syönnin aiheuttama imeytymishäiriö).
  • Runsaat kuukautiset. 1 ml verta sisältää 0,5 mg rautaa, jo muutaman millilitran vuoto vuorokaudessa voi johtaa negatiiviseen rautatasapainoon. Nainen menettää yhden kuukautisvuodon aikana noin 35-40 ml verta. Yksien kuukautisten korjaaminen laadukkaallakin ruokavaliolla vie melkein 20 päivää, jopa enemmän. Runsaista kuukautisista kärsivä ei koko kuukauden aikana ehdi muodostaa rautaa yhtä paljon, kuin sitä menettää kuukautisissa.
  • Verenvuoto esim. onnettomuudessa, leikkauksessa sekä verenluovutus. Myös muu sisäinen verenvuoto, esim. suolistoverenvuoto ja/tai suolistosyöpä.
  • Munuaisten vajaatoiminta, jolloin hepsidiinin määrä lisääntyy ja estää raudan vapautumista.
  • Raskaus, imetys. Naisilla raudanpuute vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Raskaus kuluttaa äidin rautaa niin, että varastojen täyttyminen saattaa kestää parikin vuotta.
  • Kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta eli hypo- ja hypertyreoosi.
  • Nivelreuma. Pitkälle edenneessä reumasairaudessa voi amyloidoosi estää ruoan imeytymistä suolistosta. Tulehdusprosessi nivelissä tarvitsee rautaa, minkä vuoksi sitä siirtyy tulehtuneisiin kudoksiin.
  • Yksipuolinen, rautaa riittävästi sisältämätön ravinto ja/tai raudan imeytymistä haittaavien ruoka-aineiden (kuten kalsium, kahvi, tee) runsas syönti tai juonti.
  • Kuparin, sinkin, A-vitamiinin ja/tai C-vitamiinin puutostilat.
  • Närästyslääkkeiden, protonipumpun estäjien, esimerkiksi esomeptratsolien syönti ja sitä kautta liian vähähappoinen vatsa.
  • Tulehduskipulääkkeiden runsas käyttö (voi aiheuttaa ruoansulatuskanavan verenvuotoa).
  • Hormonaalisten yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käyttö.
  • Kasvuiässä raudan tarve suurenee ja raudan puute saattaa jopa hidastaa kasvua.
  • Kestävyysurheilu ja gastrointestinaalinen rautahäviö.
  • Sukurasite, taipumus anemiaan on tietyissä tapauksissa periytyvää ja perinnöllisiä ovat myös muutamat hemoglobiiniin vaikuttavat sairaudet.
  • Perniöösiä anemiaa aiheuttaa B12-vitamiinin puute. Myös B9-vitamiinia eli foolihappoa tarvitaan punasolujen muodostumisessa. Foolihapon ja B12-vitamiinin puute on yleistä suolistosairauksissa esimerkiksi keliakiassa ja crohnintaudissa joissa esiintyy imeytymishäiriöitä. Perniöösiä anemiaa ei voi hoitaa pelkällä raudalla. Tämänkin vuoksi raudanpuutteen syiden selvitys on tärkeää.

Hemoglobiini on puutteellinen mittari raudanpuuteanemiaan:

Hemoglobiinikokeen huonoin puoli on sama kuin auton polttoainemittarin merkkivalon: se syttyy vasta sitten, kun tankki on melkein tyhjä. Se, että hemoglobiini on vielä viitteissä, ei kerro siitä, että ovatko rautavarastot lopussa. Ferritiinin määrittämisellä voi diagnosoida raudanpuutteen syntyä jo varhaisessa vaiheessa ja ennalta ehkäistä raudanpuuteanemian muodostumista.

Raudanpuuteanemia on monen mekanismin aiheuttama. Raudanpuutteessa kulutetaan ensin rautavarastot maksasta, pernasta ja luuytimestä, jolloin plasman ferritiinipitoisuus pienenee. Vasta tämän jälkeen plasman rautapitoisuus alkaa pienentyä ja transferriinin (raudan kuljettajaproteiini), erytroblastien transferriinireseptorien sekä liukoisen transferriinireseptorin (TfR) määrä lisääntyä.

Tutkimukset:

Pelkkä hemoglobiini ei kerro kuin pienen osan totuutta. Anemian toteamiseksi tai poissulkemiseksi olisi täytyy hemoglobiinin lisäksi mitata varastoraudat ja transferriinireseptorit joko seerumista tai plasmasta.

  • Hb eli hemoglobiini (lue lisää alta).
  • S-Ferrit eli fs-Fe eli seerumin ferritiini eli raudan varastoproteiini / P-Ferrit eli plasman ferritiini (lue lisää alta).
  • P-TfR eli fP-Transf eli plasman liukoinen transferriinireseptori / S-sTrfR eli fS-Transf eli S-TfR eli seerumin liukoinen transferriinireseptori (lue lisää alta).
  • Punasolujen keskitilavuuden mittaamisesta voi myös olla hyötyä. Raudanpuutteen pitkittyessä perusverenkuva, jossa mikrosytaariset (pienentynyt MCV) ja hypokromiset (pienentynyt MCH) punasolut ovat merkki raudanpuutteesta, joskin viiveellä.

Huomaa, että rautavalmisteiden syönti tulisi lopettaa noin kaksi viikkoa ennen verikokeita, jotta testitulokset ovat luotettavia. Varmista verikokeisiin mennessäsi myös, että onko kyseessä paastoarvo.


Hemoglobiini (Hb):

Hemoglobiinin viitearvot ovat naisilla 120-150 g/l ja miehillä 130-170 g/l. Aikuisen miehen katsotan olevan aneeminen, mikäli hänen hemoglobiinipitoisuutensa on alle 135 g/l, ja nainen aneeminen, jos hänen hemoglobiiniarvonsa on alle 125 g/l.

Liian alhainen seerumin varastorauta aiheuttaa hapenpuutetta, mikä taas puolestaan voi nostaa hemoglobiinia eli Hb-arvoa. Esimerkiksi moni urheilija kärsiikin todellisuudessa rautavarastojen puutteesta vaikka heillä on korkea Hb. Samoin runsaasti tupakoivat voivat kärsiä hapenpuutteesta, jolloin Hb nousee.


Ferritiini eli nk. varastorauta (S-Ferrit / P-Ferrit / fS-Fe / fP-Rauta):

Ferritiini on varastoituneena maksaan ja luuytimeen. Matala ferritiini kertoo aina raudanpuuteanemiasta. Ferritiinin viitearvot aikuiselle ovat naisille 10-150 µg/l ja miehille 28-370 µg/l, mutta näissä viitteissä alin kynnysarvo on erittäin matala. S-Ferrit ja P-Ferrit arvoissa:

  • Ferritiinin ollessa 12 rautavarastot ovat täysin tyhjät. Tämän vuoksi on hyvin erikoista, että ”normaalit” viitearvot ulottuvat naisilla senkin alle.
  • Vakavassa raudanpuutoksessa, alle 30 ferritiini, henkilön oireet voivat olla niin vaikeita, ensiapuna voidaan harkita raudan tiputtamista suoneen eli rautainfuusiota.
  • Alle 40 ferritiini aiheuttaa tutkimusten mukaan myös fibromyalgiaa.
  • Alle 70-80 ferritiini, kilpirauhanen ei toimi kunnolla, sillä ferritiiniä tarvitaan T4/t3-konversiossa. Kilpirauhasarvot voivat siis hyvin parantua pelkällä raudan tankkauksella, lisäämättä kilpirauhaslääkettä. Vakavassa raudanpuutteessa tyypillistä onkin, että TSH saattaa olla normaali, mutta t4v on matala. Tämä sekoitetaan usein sentraaliseen eli aivolisäkeperäiseen kilpirauhasen vajaatoimintaan. Toimintahäiriö onkin tällöin välillisesti aiheutunut ongelma.
  • Alle 70-80 ferritiini aiheuttaa myös lisämunuaisten uupumuksen oireita (esim. sydämentykytystä, uupumusta, heikotusta, valonarkuutta, aivosumua).
  • Ferritiinin ollessa noin 80 useimmilla yleistila ja yleiskunto paranee.
  • Ideaali arvo ferritiinille on naisilla yli 100 (- noin 130) ja miehillä korkeampi.

S-Fe (tai fS-Fe) seerumin rauta tai P-Fe tai fP-Rauta on myös eräänlainen ferritiiniarvo. Tämän mittaustavan viitearvot ovat yleensä aikuisilla 9-34 ja lapsilla 7-28. Arvon tulisi olla kuitenkin vähintään 20 tai sen yli, jotta immuunijärjestelmä toimii tehokkaasti.

Korkea ferritiini taas voi kertoa esimerkiksi tulehduksesta, reumasta, maksasairaudesta, leukemiasta, lymfoomasta tai kasvaimesta. Tämä vaikeuttaa raudanpuutteen diagnosointia potilailla, joilla on krooninen sairaus, sillä ferritiini saattaa olla kasvanut vaikka henkilö kärsii raudanpuutteesta. Myös raskaus, estrogeenit ja e-pillerit sekä joissain tapauksissa hepatiitti kohottavat ferritiinipitoisuutta korjaamatta kuitenkaan itse raudanpuutetta.


Transferriini (fS-Transf / fP-Transf / S-TfR):

Transferriini on lähinnä maksassa apotransferriinina syntesoituva β-globuliini, jonka tehtävänä on raudan kuljetus elimistössä. Transferritiinipitoisuus ei ole riippuvainen akuutin vaiheen reaktioista, joten se on käyttökelpoinen raudanpuutteen diagnostiikassa, myös silloin kun potilaalla on krooninen tulehdustila. Transferriini on herkkä toiminnallisen raudan alenemisen indikaattori. Seerumin TfR-pitoisuuden kasvu osoittaa luotettavasti rautavarastojen ehtymisen.

Viitearvot transferriini: 2,0 – 3,6 g/l / 0.8 – 1.8 mg/l / 0.9 – 2.3 mg/l / riippuen labrasta ja kokeesta.
Viitearvot transferriinin rautakyllästeisyys: 15 – 50 %

Transferriinipitoisuus suurenee raudanpuuteanemiassa, mutta myös raskauden aikana ja e-pillereiden vaikutuksesta. Raudanpuuteanemian yhteydessä transferriinipitoisuus on kasvanut ja transferriinin saturaatio vähentynyt. Anemiadiagnostiikassa transferriini-arvo tulee tulkita yhdessä seerumin rauta-arvon kanssa: suurentunut transferriinipitoisuus yhdessä matalan rautapitoisuuden kanssa anemiapotilalla viittaa vahvasti raudanpuuteanemiaan. Seerumin rauta-transferriinipitoisuuksien avulla voidaan laskea transferriinin rautakyllästeisyys.


Funktionaalinen raudanpuute:

Plasman pieni rautapitoisuus, suuri transferriinipitoisuus, vähäinen transferriinin kyllästeisyysaste ja lisääntynyt ferritiini viittaavat funktionaaliseen raudanpuutteeseen. Voit siis kärsiä raudanpuutteesta, vaikka kehon varastoissa olisi vielä rautaa. Funktionaalinen raudanpuute on yleistä tulehdussairauksien ja munuaissairauksien yhteydessä. Tällöin raudan imeytyminen suolistossa on häiriintynyt, ja keho ei pysty hyödyntämään varastoitua rautaa.


Raudanpuutteen korjaus ja rautatankkaus:

Raudan puutoksen korjaaminen pelkkänä oireena, tutkimatta mistä raudanpuutos johtuu, on, kuin kaataisi vettä kaivoon. Esimerkiksi joka kuukausi runsaasti vuotava nainen menettää helposti verenä sen, minkä hän on saanut kuukauden aikana tankattua. Näin ollen, jos mahdollista, kannattaa myös aina selvittää syy-seuraussuhteita. Ehkäisytabletit tai hormonikierukka niukentavat ja säännöllistävät vuotoja suurimmalla osalla käyttäjistä. Kuparikierukka taas lisää kuukautisvuodon suuruutta noin 30-35 %.

Riittävän pahoissa anemiatapauksissa (ferritiini esim. alle 20-30) punasoluja saatetaan tiputtaa suoraan suoneen. Rautainfuusio eli suonensisäinen rautahoito ei ole vain erikoissairaanhoitoon rajoittuva keino, mutta ohjeistus yleislääkäreille on puutteellista. Hoitosuositusta raudanpuuteanemian hoidosta ei ole. Verensiirto auttaa vain tilapäisesti eikä vaikuta anemian perussyyhyn, ja sitä voidaan siksi pitää lähinnä ensiapukeinona. Lisäksi menetelmässä on riskejä, jonka takia sitä yleensä vältetään ja tilannetta yritetään korjata suun kautta otettavilla rautavalmisteilla. Moni on kuitenkin kokenut infuusion helpottaneen oloa paljon, varsinkin, jos muut rautavalmisteet eivät tahdo imeytyä.

Keskimääräinen raudantarve vuorokaudessa on noin 25 mg, mutta tarve voi vaihdella yksilöllisesti mm. kuukautisten runsauden, raskauden tai kestävyysurheilun vuoksi. Rauta imeytyy ravinnosta huonosti (noin 5-10%) ja teollisista lisäravinteista vielä huonommin, joten raudanpuutteen korjaus vaatii melko suuria määriä rautavalmistetta.

Mikäli anemia on todettu, rautaa yleensä tankataan noin 2 x 100 mg päivässä (ei kuitenkaan otettuna kaksi tablettia kerralla, vaan eri aikaan päivästä). Varmista kuitenkin tilanteesi aina omalta lääkäriltäsi ennen kuin lähdet syömään rautavalmisteita.

Rautavarastojen täyttyminen on hidasta ja ihannearvon saavuttaminen voi kestää kuukausia, jopa vuosia. Useat anemian korjauksen rautalääkkeillä aloittaneet ovat raportoineet oireiden ensin pahenevan, ennen kuin olo parantuu, mutta tämäkin on yksilöllistä. Tavallisesti anemian korjaantumiseen rautasupplementaatiolla kuluu 6-10 viikkoa. Tämän jälkeen hoitoa on vielä jatkettava, anemian vakavuudesta riippuen, vähintään 4-6 kuukautta elimistön rautavarastojen täyttämiseksi. Jos raudan syönti lopetaan, kun hemoglobiini on noussut, voi se pian tipahtaa uudelleen, koska rautavarastot eivät ole ehtineet täyttyä.


Rautavalmisteet, yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa ja ruokavalio:

Markkinoilla on useita erilaisia rautavalmisteita tablettimuodossa ja nestemäisenä. Tässä mainittuna muutamia, joita saa, tuotteesta riippuen, ostettua joko apteekista tai luontaistuotekaupoista / terveyskaupoista.

  • Obsidan 100 mg, yleinen ja ilmeisen tehokas lääke, joka kuitenkin usealle aiheuttaa vatsaongelmia.
  • Ferrodan 100 mg, vatsaystävällinen rauta ja C-vitamiini yhdistettynä, jota useimmat kestävät paremmin, kuin lääkeaineita, joita ei mainosteta vatsaystävällisinä.
  • Gentle Iron, hellävarainen tabletti, joka ei aiheuta ummetusta.
  • Floravital/Floradix (entinen Kräuterblutsaft), monipuolinen yrttiuute-hedelmämehu-vitamiini-rautavalmiste nestemuodossa. Huomaa kuitenkin, että nestemäisissä rautavalmisteissa usein on huomattavasti vähemmän rautaa, kuin yllämainituissa pillerivalmisteissa.
  • Nokkosuute, luonnon raudanlähde, jonka ainesosat elimistö tunnistaa keinotekoisia valmisteita paremmin.

Muista syödä rautavalmisteen kanssa samaan aikaan C-vitamiinia, joka muuttaa (pelkistää) raudan sellaiseen muotoon, että se imeytyy helposti elimistöön. Raudan imeytymistä edistävät myös B-vitamiinit, jotka ovat tärkeitä raudan kuljettamiselle. B12-vitamiinia ja foolihappoa tarvitaan myös hemoglobiinin muodostumiseen. Jos anemia ei korjaannu pelkällä raudalla, silloin kupari ja A-vitamiinilisät ovat pakollisia. Kysy myös esim. apteekista sinkin vaikutuksista raudan imeytymiseen.

Vältä rautavalmisteen kanssa samaan aikaan maitotuotteiden tai kalsiumin syöntiä tai juontia, soijaproteiinia, kaakaota, kahvia ja teetä, sillä ne estävät raudan imeytymistä. Liharuoan päälle otettu maitokahvi voi estää jopa 80 % ravinnosta saatavan raudan imeytymistä. Ruokailun tai rautavalmisteiden ottamisen jälkeen kannattaa pitää ainakin puolen tunnin tauko, ennenkuin syö imeytymistä vähentäviä ruoka-aineita.

Rautavalmisteista voi sivuvaikutuksina tulla mm. vatsan ”kiertämistä”, pahoinvointia, ripulia tai ummetusta.

Muista monipuolinen ruoka. Rautaa on erityisesti mm. maksassa, veressä, lihassa, pinaatissa, nokkosessa, ruisleivässä, luumuissa, rusinoissa, linsseissä ja siemenissä. Kasvikunnan rauta on niin sanottua non-hemirautaa, joka ei imeydy niin hyvin, kuin eläinkunnan ja kalan hemirauta. Keskimäärin 20–25 % lihan raudasta imeytyy. Sen sijaan kasvikunnan tuotteiden raudasta imeytyy vain noin 2 %.

Rautalääkkeillä voi olla yhdysvaikutuksia tai ne voivat vaikuttaa useiden lääkkeiden imeytymiseen ja tehoon tai lääke voi puolestaan vaikuttaa rautalääkkeen imeytymiseen. Vältä rautalääkkeiden kanssa yhtä aikaa esim. antibiootteja, verenpainelääkkeitä, tyroksiinia, mahansuojalääkkeitä, parkinsonin taudin lääkkeitä tai osteoporoosilääkkeitä.

Jos epäilet itselläsi raudan puutetta (tai mitä tahansa muuta häiriötä terveydentilassasi), käänny lääkärisi puoleen. Huomaathan, että raudan tankkaaminen ilman anemiaa voi olla haitallista tai jopa vaarallista. Liiallinen rauta voi johtaa jopa rautamyrkytykseen.

Mikäli sinulla on todettu raudanpuute, huolehdi, että sinulta mitataan myös ainakin D-vitamiiniarvo, sillä sekin yleensä on huono. D-vitamiinin tavoitearvo kilpirauhaspotilaalla on yli 100.

Lähdetietoa ja hyödyllisiä linkkejä aiheesta:
Wikipedia: Anemia
Studio55: Raudanpuuteanemiaan voi tottua tietämättään
Ilta-Sanomat: Anemia ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet
Terve ja onnellinen: Anemian oireet
Anna: Anemia
Iltalehti: Aftat
Luontaistuntijat: Rauta on välttämätön hivenaine
Lääkärilehti: Rautaa suoneen
Potilaan lääkärilehti: Raudanpuuteanemia
Keho: Urheilijan rautatase
– Oulun sisätautiklinikan tietopaketti raudanpuuteanemiasta
– Oireet.fi, Anemia
– Synlab S-Ferrit eli ferritiini ja Transferritiini
– Medix: Transferritiini
– Duodecim: Seerumin transferritiinireseptori
Terveyskirjasto, plasman ferritiini
Fimlab: Ferritiini
Reumaliitto: Reumataudit ja ravinto
Hyvä terveys: Raudan imeytyminen ja Rauta estää anemian
Kullaa, suun liimakalvon muutoksia
Anna – Rauta tuo puhtia
Fibromyalgia: Many fibromyalgia patients also suffer from anemia
Fibromyalgia support: Anaemia and Fibromyalgia
Why hypothyroism is worse with iron deficiency
– Sisätautiopin dosentti Esasoppi.fi -artikkelit Raudanpuute, Raudanpuutteen diagnostiikka, Raudanpuute kilpirauhassairauden aiheuttajana, Raudanpuutteen diagnoosi, Raudanpuute tunnistetaan huonosti, Raudanpuutteen oireita sekä Sopin haastattelu Muistiongelmien ja lihomisen syistä Iltalehdessä.

– Katso myös: D-vitamiinin vaikutukset mielenterveyteen

Tämä ei ole tieteellinen artikkeli, vaan blogi. Varmista aina asiat lääkäriltäsi.

Katso myös struumatarinani ja lisää juttua siitä, että kuinka monella lääkärillä olen nyt käynyt ja miten homma on edennyt tässä vuoden 2016 aikana.

6 thoughts on “Raudanpuuteanemia ja kilpirauhanen

  1. Ihon ja silmien keltaisuus johtuu bilirubiinista. Bilirubiini on punasolujen hajoamistuote ja sen kertyminen kehoon näkyy ihon ja silmien keltaisuutena. Kertoo maksan ongelmista. keltaisuuden ilmaantuessa on heti otettava yhteys lääkäriin. Bilirubiini värjää ulosteen ruskeaksi. Keltaisuutta aikuisilla hoidetaan levolac lääkkeellä. Tavoitteena on suolen toiminta päivittäin.

    Tykkää

    1. ”Ferritiinin ollessa 12 rautavarastot ovat täysin tyhjät. Tämän vuoksi on hyvin erikoista, että ”normaalit” viitearvot ulottuvat naisilla senkin alle.
      Alle 20-30 ferritiini, henkilön oireet voivat olla niin vaikeita, ensiapuna voidaan harkita verensiirtoa eli rautainfuusiota.
      Alle 40 ferritiini aiheuttaa tutkimusten mukaan myös fibromyalgiaa.
      Alle 70-80 ferritiini, kilpirauhanen ei toimi kunnolla, sillä ferritiiniä tarvitaan T4/t3-konversiossa. Kilpirauhasarvot voivat siis hyvin parantua pelkällä raudan tankkauksella, lisäämättä kilpirauhaslääkettä. Vakavassa raudanpuutteessa tyypillistä onkin, että TSH saattaa olla normaali, mutta t4v on matala. Tämä sekoitetaan usein sentraaliseen eli aivolisäkeperäiseen kilpirauhasen vajaatoimintaan. Toimintahäiriö onkin tällöin välillisesti aiheutunut ongelma.
      Alle 70-80 ferritiini aiheuttaa myös lisämunuaisten uupumuksen oireita (esim. sydämentykytystä, uupumusta, heikotusta, valonarkuutta, aivosumua).”
      Hei! Onko mahdollista saada tietää,mistä lähteestä tämä teksti on,kun en löydä lähdeluettelosta sitä….Haluaisin esittää lääkärissä tämän, koska ferritiiniarvoni on 29 ja oireita löytyy. Kilpirauhaslääkitystä harkitaan,vaikka ne arvot vasta rajamailla.

      Tykkää

  2. Hei,
    Voisinko sinuun ottaa yhteyttä? En tie miten lähtisin uupumukseni tutkittamaan. Pahimmillaan (ensimmäinen mittaus, en tie siis millainen olisi ollut ennen tätä mitausta 3-4 vuotta sitten) Ferritiini-arvoni oli 3, Hb 81. Silti ei tehty paljon mitään. Söin/join jatkuvasti Floravitalia. Nyt Ferritiini on liikunut 9-11 välissä. Olen ollut uupunut noin 15 vuotta, koko ajan. Lääkärit eivät lähettää lisätutkimuksiin (kun mulla on ”masennusta”), minun pitää vaatia niitä.

    Tykkää

    1. Paras neuvoni voisi olla, että yritä etsiä osaava sisätautilääkäri, jota kiinnostaa tutkia ja joka osaa tulkita tuloksia. Soita vaikka alueesi Diacoriin ja pyydä ajanvarauksesta suositusta lääkäristä, jolle nämä raudanpuuteasiat ovat tuttuja. Voin hyvin kuvitella, että olet erittäin väsynyt noilla arvoilla. Tilannettasi on selkeästikin vähätelty. Rauta-arvojen nousulla on varmasti yleistilasi kannaltasi draamaattinen merkitys.

      Tykkää

Jätä kommentti