Fasilitoinnin työkaluja käyttöön

Vedätkö luovan innovoinnin työpajoja, mutta oma työkalupakki tuntuu tyhjältä? Et ole yksin. Laurea-kirjasto kerää ja lainaa fasilitointioppaita ja -työkaluja niin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin käyttöön. Tule tutustumaan ja päivittämään menetelmät kuntoon!

Sana fasilitointi tulee latinan sanasta facilis, facile – helppo, tehtävissä oleva. Fasilitointi tarkoittaa tavoitteellisen ryhmätyöskentelyn helpottamista ja mahdollistamista niin, että ryhmässä saadaan aikaan tuloksia – usein luovia ja innovatiivisia tuloksia.

Oppaita – hyviä menetelmäraamattuja


Fasilitoinnista on kirjoitettu useampi hyvä opas, joista saa ideoita ja uusia menetelmiä omaan työskentelyyn. Piritta Kantojärven Fasilitointi luo uutta on helppo perusopus, josta lähteä liikeelle. Suosittelen myös valmentajan ja fasilitaattorin Pepe Nummen teoksia Fasilitaattorin käsikirja ja Fasilitoivan johtamisen käsikirja. Paljon käytetty on Facilitator’s Guide to Participatory Decision making.

Korttipakkoja – menetelmiä ja työvälineitä

CoCo Toolkit
coco-toolkit

Laurean kehittämä yhteiskehittämisen työkalu auttaa eri sidosryhmiä kommunikoimaan ja sitä kautta muotoilemaan palveluympäristöjä paremmin käyttäjien tarpeita vastaaviksi. Uusin Tool kit on varattavissa korkeakouluisänniltä käyttöön, CoCo tool kit version 1.0:n ohjekirja on lainattavissa kirjastosta.

Ideapakat


Hyödyllisiä apuvälineitä menetelmien nopeaan oppimiseen ovat Ideapakan korttipakat. Erityisesti fasilitoinnin uusia menetelmiä kaipaaville suosittelen Radikaali fasilitointi -menetelmäpakkaa, joka pitää sisällään 41 menetelmää, 80 muunnelmaa ja yli 120 käyttötarkoitusta. Pakka on luotu inspiroimaan ryhmäprosesseja, kokouksia, valmennuksia, seminaareja ja muita ryhmätapahtumia. Vanhempi Ideapakan Fasilitointi ja ideointi -menetelmäpakka on myös jatkuvasti käytössä. Ideapakan menetelmäpakkoja on myös mm. palvelumuotoilun menetelmistä, oppimisesta ja ryhmätyöskentelystä, tekstintuottamisesta, coachingista.

MethodKit – työkalu aiheen hahmottamiseen
methodkit

MethodKit on työkalu, joka auttaa suunnittelussa, ideoinnissa, kokonaiskuvan muodostamisessa, hankkeen kehittelyssä ja ryhmätyön fasilitoinnissa.  Jokainen MethodKit on korttipakka, joka kerää aiheeseen liittyvät keskeiset näkökulmat ja auttaa näin nopeasti hahmottamaan asiaa. Esimerkiksi MethodKit for Projects sisältää keskeiset projekteissa toistuvat aiheet, kuten tavoitteet, budjetin, roolit ja vastuut, aikakehyksen, kohderyhmän, vision, deadlinet ja evaluoinnin.

Leppävaaran kirjastosta löytyvät seuraavat MethodKitit: Business models, Future skills, Global challenges, Health, Product development, Startups ja Service Design.

Työskentelyn apuvälineitä

Osa korteista toimii ryhmätyöskentelyn fasilitoijana osaksi sellaisenaan. Leppävaarassa erittäin suosittu korttipakka on muotoilukustantamo BIS Publishersin tuottama 75 tools for creative thinking, tutustumisen arvoisia ovat myös saman kustantajan Startup Game ja Dilemmarama the game: Always walk backwards or you sweat olive oil. Behavioral Insights Teamin EAST cards on suosittu ja koko ajan lainassa.

Fasilitoinnin työkaluina toimivia kortteja

Joskus työpajoissa tarvitaan välineitä, joiden avulla ihmiset voivat kertoa omista ideoistaan. Tähän on käytetty mm. DIXIT-kortteja, mutta korttipeleistä löytyy ehkä jotakin muutakin soveltuvaa. Osaksi samaan tehtävään voi käyttää Maaretta Tukiaisen mindfulness-kortteja Hyvän mielen kortit ja Inspiraatiokortit.

Lego Serious Work

Lego Group on kehittänyt vuonna 2010 fasilitointimenetelmän, joka pohjautuu legopalikoilla ongelman jäsentämiseen ja ideointiin. Kirjastosta löytyy kaksi opasta legojen käyttöön: Serious work: How to facilitate meetings and workshops using the LEGO Serious Play method ja Building a better business using the Lego Serious Play Method (e-kirja).

hylly
Työkaluhylly Leppävaaran kirjastossa. Sisältö löytyy täältä.

 

 


Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.