Verkko-ostosten turvallisuus

Verkossa tehdään yhä enemmän ostoksia. Google auttaa kuluttajia löytämään sopivia tuotteita usein eri tavoin, ja vaikka emme hallinnoi koko internetiä, haluamme auttaa kuluttajia tekemään ostoksensa turvallisesti. Suurin osa verkko-ostoksista tehdään vaikeuksitta, mutta joihinkin liittyy riskejä. Siksi loimme tämän sivun, joka sisältää hyödyllisiä vinkkejä ja työkaluja verkko-ostosten tekemiseen.

Turvallisuusvihjeet

 • Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä… se ei luultavasti ole totta. Vertaa annettua hintaa vastaaviin tuotteisiin muualla. Jos hinta on huomattavasti edullisempi, ole varovainen. Etsi tietoa myyjästä ja esitä kysymyksiä tuotteen kunnosta. Jos sivustolla tarjotaan tuotteita huomattavan edullisesti, teksti on kömpelöä ja sisältää kirjoitusvirheitä ja kuvat ovat huonolaatuisia kopioita tuotemerkin omistajan viralliselta sivustolta, kyse voi olla väärennetystä tavarasta. Väärennettyä tavaraa myyvät sivustot voivat myös jäljitellä tuotemerkin virallisen sivuston ulkoasua tai sisältää tuotemerkin nimen verkkotunnuksessaan.

 • Etsi tietoa tuntemattomista myyjistä: Jos et ole ostanut kauppiaalta aiemmin, varmista etukäteen, että kyseessä on luotettava taho. Tutustu esimerkiksi yrityksen historiaan ja etsi verkkohausta arvosteluja ja käyttökokemuksia muilta kuluttajilta. Luotettavat kauppiaat antavat yhteystiedot, joiden avulla voit pyytää tietoa tai ohjeita ongelmiin. Yhteystiedoissa tulisi olla fyysinen osoite, puhelinnumero tai sähköpostiosoite. Monet väärennettyjä tuotteita myyvät sivustot käyttävät virallisen näköisiä URL-osoitteita, kuten [tuotemerkki]onsale.com tai official[tuotemerkki].com. Sivuston WhoIs-tietojen tarkistaminen voi paljastaa verkkotunnuksen todellisen omistajan.

 • Käytä ostosuojaa tarjoavaa maksutapaa: Useimmat luottokorttiyhtiöt suojaavat varojasi verkkopetoksen sattuessa. Jotkin verkkomaksupalvelut eivät luovuta luottokorttisi numeroa myyjille, mikä parantaa turvallisuuttasi.

 • Lue kaikki käyttöehdot: Muista tutustua myyjän toimitus-, takuu- ja palautuskäytäntöihin ennen ostoksen tekemistä. Jotkin kaupat antavat palautetuista tuotteista täyden hyvityksen, toiset voivat veloittaa käsittelykuluja ja myöntää hyvityksenä vain oman liikkeensä saldoa.

 • Pidä myyntitapahtuman tiedot tallessa: digitaalinen tai paperikopio suurten ostosten tiedoista voi auttaa palautuksen tekemisessä tai luvattomien veloitusten selvittämisessä.

 • Vältä hakkeroituja sivustoja ja pidä silmällä selaimen osoitepalkkia. Jos linkin klikkaaminen johtaa uudelleenohjaukseen, sivusto on voitu kaapata ja saattaa sisältää haittaohjelmia. Haittaohjelmat, kuten virukset, madot ja troijalaiset, voivat asentaa ylimääräisiä ohjelmistoja tietokoneellesi. Kaikki hakkeroidut sivustot eivät välttämättä ohjaa käyttäjiä toisille sivustoille, mutta ne voivat sisältää turhaa roskasisältöä. Pidä siis silmällä osoitepalkkia ja varmista, että sivuston todellinen osoite vastaa klikkaamaasi linkkiä.

 • Kirjoita arkaluontoiset verkko-osoitteet selaimen osoitepalkkiin: Älä siirry arkaluontoisille sivustoille klikkaamalla linkkiä tai kopioimalla ja liittämällä osoitetta. Kirjoita osoite itse. Varmista kuitenkin, että kirjoitat osoitteen oikein. Kirjoitusvirheitä kalastelevat huijaussivustot näyttävät usein oikealta sivustolta ja pyrkivät hankkimaan tilitietojasi.

 • Vältä henkilötietojesi antamista epäilyttävillä sivustoilla. Jos sivusto pyytää tietoja, joita ei tarvita tuotteen tai palvelun toimittamiseen (esim. pankkitilitietoja, turvakysymysten vastauksia tai salasanoja), kyse voi olla tietojenkalastelusta. Vaikka sivusto vastaisi virallista sivustoa logoja ja tekstiä myöten, kyseessä voi olla huijaus, jonka tarkoituksena on saada henkilötietosi. Näin voit välttää tietojenkalastelusivustoja ja tehdä ilmoituksen sellaisesta.

 • Muista käyttää vahvoja salasanoja: Älä käytä samaa salasanaa useilla eri tileillä ja muista vaihtaa salasanat säännöllisesti, erityisesti jos uskot tilisi olevan vaarassa. Lue lisää hyvän salasanan valitsemisesta.

 • Älä lähetä tietojasi muutoin kuin salatun yhteyden kautta: Varmista, että osoite on https://-alkuinen (Google Chromen ja Internet Explorerin osoitepalkissa näytetään myös lukkokuvake), kun lähetät arkaluontoisia tietoja, kuten luottokortti- tai tilitietoja. Kun käytät rahoituslaitoksen tiliä, varmista, että sivustolla on EV-varmenne (Extended Validation) – URL-osoite tai verkkosivuston nimi näytetään osoitepalkissa vihreänä nykyaikaisissa selaimissa. Tämä tarkoittaa, että verkkosivustoa ylläpitävä taho on todennettu.

 • Vältä rahojesi käsittelyä julkisilla tietokoneilla: Vältä kirjautumista palveluihin, jotka sisältävät henkilökohtaisia tietojasi, kuten pankki- tai luottokorttipalveluihin tai kauppasivustoille, jos käytät julkista tai jaettua tietokonetta. Jos kuitenkin käytät tällaisia palveluita, muista kirjautua ulos ja sulkea selainikkuna käytön jälkeen.

 • Varmista, että sait kaiken tilaamasi: Kun saat tuotteesi, varmista, että kaikki on kunnossa. Mitä nopeammin reagoit petokseen, sitä todennäköisemmin tilanne selviää eduksesi.

Mistä saan lisätietoa?

Useat organisaatiot auttavat kuluttajia valitusten tekemisessä ja selvittämisessä:

Better Business Bureau ja National Consumers League tarjoavat tietoa Yhdysvalloissa. http://www.bbb.org/pittsburgh/migration/bbb-news-releases/2012/12/counteract-counterfeiting-and-shoddy-knock-offs-on-the-internet/ ja www.fraud.org

Yhdysvaltain FTC-komissio ottaa vastaan valituksia petollisesta tai epärehellisestä liiketoiminnasta. Valituksia voi tehdä osoitteessa http://www.ftc.gov/ftc/contact.shtm.

Jos haluat tehdä valituksen toisessa maassa toimivasta yrityksestä, kokeile osoitetta http://www.econsumer.gov/.

Euroopan kuluttajakeskusten verkosto auttaa kuluttajia selvittämään rajantakaisia ostoskiistoja EU:n alueella. http://ec.europa.eu/consumers/ecc/index_en.htm

Turvallisuustyökalut

Tutustu Googlen viiteen parhaaseen suojausominaisuuteen, joiden avulla voit käyttää verkkoa turvallisesti.

Google-tilit

Paranna Google-tilisi tietoturvaa entisestään

Voit tehostaa Google-tilisi tietoturvaa ottamalla kaksivaiheisen vahvistuksen käyttöön. Kun kaksivaiheinen vahvistus on käytössä, Google lähettää tunnuskoodin matkapuhelimeesi, kun joku yrittää kirjautua tiliisi tuntemattomalla tietokoneella. Tämä tarkoittaa, että jos joku kaappaa tai arvaa salasanasi, hän ei voi käyttää tiliäsi ilman puhelintasi. Nyt voit käyttää tilisi suojaamiseen jotain, minkä tiedät (salasana), ja jotain, minkä omistat (puhelin).

Lisätietoja

Pääset asetuksiisi klikkaamalla nimeäsi tai kuvaasi oikeassa kulmassa ja valitsemalla kohdan Tili.

Valitse ylhäällä Turvallisuus. Valitse salasanakentässä Ota käyttöön kohdassa Kaksivaiheinen vahvistus.

Saat vaiheittaiset ohjeet, joiden avulla voit ottaa ominaisuuden käyttöön.

Seuraavaksi sinut siirretään takaisin kaksivaiheisen vahvistuksen asetuksiin. Tarkista tietosi ja lisää varapuhelinnumerosi.

Valmista tuli! Kun kirjaudut sisään seuraavan kerran, saat vahvistuskoodin tekstiviestinä.

Chrome

Selaa verkkoa yksityisesti

Voit selata verkkoa yksityisesti Chromen incognito-tilan avulla tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Incognito-tilassa avaamasi sivut ja lataamasi tiedostot eivät tallennu Chromen sivu- tai lataushistoriaan.

Lisätietoja

Klikkaa selaimen työkalupalkin Chrome-valikkoa → valitse Uusi incognito-ikkuna.

Chrome avaa uuden ikkunan, jonka nurkassa näkyy incognito-kuvake. Voit poistua incognito-tilasta sulkemalla ikkunan.

Google-tilit

Oma Google-tilisi, kuten haluat

Tilisi asetussivulla näet Google-tiliisi liitetyt palvelut ja tiedot, ja voit muuttaa suojaus- ja tietosuoja-asetuksiasi.

Lisätietoja

Pääset asetuksiin klikkaamalla nimeäsi tai kuvaasi sivun oikeassa kulmassa ja sitten Tili-kohtaa.

Google-tilit

Ilmoitukset nimesi käytöstä verkossa

Minä verkossa -osiossa voit hallita sitä, mitä muille näytetään, kun he hakevat nimeäsi Googlella. Sen avulla voit ottaa käyttöön Google-ilmoituksia, joilla saat tiedon, jos verkossa julkaistaan tietoa sinusta, ja se ehdottaa automaattisesti hakusanoja, joita haluat ehkä pitää silmällä.

Lisätietoja

Kirjaudu Google-tilillesi ja siirry Minä verkossa -osioon.

Valitse Hallinnoi verkkoilmoituksia ja luo ilmoitus painamalla punaista painiketta.

Nimesi näytetään tekstikentässä. Voit tarkastella ehdotettuja ilmoituksia klikkaamalla tekstikenttää.

Lisää ilmoitus valitsemalla Lisää. Voit muokata ilmoituksia kynäkuvakkeen avulla ja poistaa niitä roskakorikuvakkeella.

Valitse avattavassa Ilmoitustiheys-valikossa haluamasi tiheys.

Google-tilit

Google-tiliisi tallennettujen tietojen hallinta

Google Hallintapaneeli näyttää Google-tiliisi tallennetut tiedot sekä katsauksen viimeaikaiseen toimintaasi. Näin voit tarkastella tietojasi ja toimintaasi sekä hallita palveluiden, esimerkiksi Bloggerin, Kalenterin, Docsin ja Google+:n, asetuksia yhdessä paikassa.

Lisätietoja

Käy Hallintapaneelissa katsomassa Google-tiliisi liittyvien tietojen yhteenveto ja hallinnoi omia asetuksiasi.

Voit myös tarkastella ja hallita Google-tiliisi tallennettuja tietoja.

Lisää turvallisuustyökaluja