Perheesi tietoturvan perusteet

Tässä on muutamia pikavinkkejä kiireisille vanhemmille perheen tietoturvan parantamiseen.

  1. Keskustele verkkoturvallisuudesta perheesi kanssa. Tee perheesi kanssa selvät säännöt ja suunnitelmat teknologian käytön sekä väärinkäytön suhteen. Muista ennen kaikkea luoda ilmapiiri, jossa kaikki uskaltavat pyytää apua vaikeissa tilanteissa. Näin perheesi voi tutustua internetiin turvallisin mielin ja tietää, kenen puoleen heidän tulee tarvittaessa kääntyä – sinun.
  2. Käyttäkää teknologiaa yhdessä. Näin voit opettaa verkkoturvallisuutta luontevasti ja tarttua verkkoturvallisuuskysymyksiin niiden ilmaantuessa.
  3. Keskustelkaa verkkopalveluista ja -sivustoista. Keskustele perheesi kanssa heidän käyttämistään sivustoista sekä eri perheenjäsenille sopivasta sisällöstä.
  4. Suojaa salasanat. Opeta perheenjäseniäsi valitsemaan turvalliset salasanat verkossa. Kerro, ettei salasanoja saa kertoa kenellekään, paitsi mahdollisesti luotettaville aikuisille, kuten vanhemmille. Huolehdi, että he ottavat tavaksi kirjautua aina ulos verkkotileistä julkisilla tietokoneilla kouluissa, kahviloissa ja kirjastoissa.
  5. Käytä yksityisyysasetuksia ja jakamisen hallintaa. Ajatuksia, valokuvia, videoita, tilapäivityksiä ja paljon muuta on nykyisin helppo jakaa monella eri sivustolla. Useat palvelut tarjoavat yksityisyysasetuksia ja hallintavaihtoehtoja, joiden avulla voit säädellä sisältösi yleisöä ennen julkaisua. Puhu perheesi kanssa siitä, mitä verkossa voi jakaa julkisesti. Opeta heitä kunnioittamaan toisten yksityisyyttä. Perheen tai ystävien henkilökohtaisia tietoja ei tule jakaa muille eikä julkisesti jaettuun sisältöön tule lisätä ihmisten nimiä.
  6. Tarkista ikärajoitukset: Useat verkkopalvelut, myös Google, käyttävät ikärajoituksia palveluissaan. Esimerkiksi Google-tilin hankkimiselle on ikäraja, ja jotkin Googlen tuotteet ovat saatavilla vain yli 18-vuotiaille. Muista aina tarkistaa sivuston käyttöehdot ennen kuin annat lapsesi luoda tilin palveluun. Tee myös perheen säännöt selviksi, jos sallitte vain tiettyjen sivustojen ja palveluiden käytön.
  7. Opeta perheesi viestimään vastuullisesti. Tässä on hyvä nyrkkisääntö: Jos et sanoisi asiaa kasvotusten, älä myöskään lähetä sitä tekstiviestinä, sähköpostina, pikaviestinä tai kommenttina toisen sivulle. Puhukaa siitä, miten verkossa sanotut asiat voivat vaikuttaa toisiin. Sopikaa perheen säännöt siitä, minkälainen viestintä on hyväksyttävää.
  8. Puhu asioista muiden aikuisten kanssa. Puhu verkkoasioista ystävien, läheisten, opettajien, valmentajien ja nuoriso-ohjaajien kanssa. Toiset vanhemmat ja nuorten parissa työskentelevät ihmiset ovat suuri apu, kun päätät perheesi säännöistä, varsinkin jos et tunne tekniikkaa hyvin.
  9. Suojaa tietokoneesi ja identiteettisi. Käytä virustorjuntaohjelmistoa ja päivitä tietokoneesi säännöllisesti. Jos käytät Chromebookia, virustorjuntaohjelmistoa ei tarvita. Puhu perheesi kanssa henkilötiedoista, joita ei tule lähettää verkossa. Tällaisia ovat esimerkiksi sosiaaliturvatunnukset, puhelinnumerot ja osoitteet. Opeta perheellesi, ettei vierailta lähettäjiltä saatuja tiedostoja tai sähköpostien liitetiedostoja saa avata.
  10. Muista pysyä ajan tasalla. Tietoturvaa ei ratkaista yhdellä kertaa, koska teknologia ja perheesi tarpeet kehittyvät. Muista ylläpitää keskustelua jatkuvasti. Kerratkaa perheen säännöt, tarkista kaikkien tilanne ja varaa aikaa tietoturvasta keskustelemiselle säännöllisin väliajoin.

Turvallisuustyökalut

Tutustu Googlen viiteen tietoturvavinkkiin, joiden avulla perheesi voi käyttää verkkoa turvallisesti.

Google Play

Lapsilukon avulla voit suodattaa sovelluksia sisällön ikärajoituksien perusteella.

Lapsilukon avulla voit asettaa rajoituksia Google Playsta ladattaville tai ostettaville sisällöille. Näin löydät sopivaa sisältöä itsellesi ja perheellesi.

Lisätietoja

Avaa Play Kauppa -sovellus laitteellasi.

Napauta vasemmassa yläkulmassa valikkokuvaketta.

Napauta Asetukset.

Napauta Lapsilukko.

Ota Lapsilukko käyttöön.

Luo PIN-koodi.

Valitse Sovellukset ja pelit.

Valitse ikäraja.

YouTube

Sopimattoman sisällön suodattimet

Jos et halua nähdä vain aikuisille sopivaa tai ikärajoitettua sisältöä YouTubessa, vieritä minkä tahansa YouTube-sivun alareunaan ja ota Suojattu tila käyttöön. Suojattu tila suodattaa mahdollisesti sopimatonta sisältöä hausta, aiheeseen liittyvistä videoista, soittolistoista, ohjelmista ja elokuvista.

Lisätietoja

Vieritä minkä tahansa YouTube-sivun alareunaan ja klikkaa avattavaa valikkoa Turvallisuus-osiossa.

Ota Suojattu tila käyttöön tai pois käytöstä valitsemalla Ota käyttöön tai Poista käytöstä.

Jos haluat lukita asetuksen, kirjaudu Google-tiliisi.

Kun olet kirjautunut sisään, voit halutessasi lukita asetuksen.

Chrome

Päätä, mitä perheesi näkee verkossa

Jos haluat päättää, millä verkkosivustoilla perheesi voi käydä, voit käyttää Google Chromen valvottuja käyttäjiä. Ominaisuuden avulla näet käytetyt sivut ja voit estää sivustot, joille et halua sallia pääsyä.

Lisätietoja

Kun haluat luoda valvotun käyttäjän Chromebookilla, valitse kirjautumisruudulla Lisää käyttäjä.

Valitse ruudun oikealla puolella Luo valvottu käyttäjä.

Klikkaa kohtaa Luo valvottu käyttäjä.

Kirjaudu tiliin, joka hallitsee valvottua käyttäjää, ja valitse Seuraava.

Valitse valvotulle käyttäjälle käyttäjänimi, salasana ja kuva. Valitse Seuraava.

Android

Salli vain hyväksyttyjen sovellusten ja pelien käyttö

Haluatko jakaa tablet-laitteesi, mutta et kaikkia tietojasi? Vähintään Android-versiota 4.3 käyttävät tablet-laitteet tukevat rajoitettuja profiileja, jotka estävät toisia käyttäjiä pääsemästä käsiksi kaikkiin laitteesi tietoihin ja ominaisuuksiin.

Lisätietoja

Jos olet tablet-laitteen omistaja, valitse Asetukset → Käyttäjät → Lisää käyttäjä tai profiili.

Valitse Rajoitettu profiili → Uusi profiili ja anna sille nimi.

Anna haluamasi ominaisuuksien, asetusten ja sovellusten käyttöoikeudet PÄÄLLÄ/POIS-valinnoilla ja asetuksilla.

Palaa lukitusruutuun painamalla virtapainiketta ja kosketa uuden profiilin kuvaketta.

Kun käyttöönotto on valmis, aloitusruutu on tyhjä. Aloita uuden profiilin käyttö koskettamalla Kaikki sovellukset -kuvaketta.

Lisää turvallisuustyökaluja