Miten autamme pitämään tietokoneesi ja laitteesi puhtaina

Jotkut rikolliset voivat yrittää päästä käsiksi pankkitilitietoihisi, sähköpostiisi tai salasanoihisi, kun taas toiset voivat yrittää ottaa hallintaansa tietokoneesi, tablet-laitteesi tai puhelimesi.

Saatuaan laitteesi hallintaan rikollinen voi käyttää sitä muiden laitteiden kaappaamiseen. Usein suuria tietokonejoukkoja käytetään verkkopalveluiden kaatamiseen tai niiden suojauksen läpäisemiseen.

Yksi yleisimmistä tavoista, joilla hyökkääjä pyrkii saamaan tietokoneesi hallintaansa, on haitallisen ohjelmiston eli haittaohjelmien asentaminen. Voit suojata tietokonettasi haittaohjelmilta, mutta myös Google pyrkii suojaamaan sinua niiltä. Sadat tietoturva-asiantuntijamme ovat kellon ympäri varmistamassa, että tietosi ja laitteesi pysyvät turvassa.

Haittaohjelmien välttäminen

Google etsii verkosta sivustoja, jotka sisältävät parhaat vastaukset käyttäjien kysymyksiin. Lisäksi etsimme sivustoja, jotka vaikuttavat aiheuttavan haittaa tai levittävän haittaohjelmia. Tunnistamme ja merkitsemme päivittäin yli 10 000 vaarallista sivustoa. Näytämme yli 14 miljoonan Google-hakutuloksen ja 300 000 latauksen yhteydessä käyttäjillemme varoituksia siitä, että tiettyyn sivustoon tai linkkiin saattaa liittyä epäilyttävää toimintaa.

Tällä tekniikalla tunnistamme myös mahdollisesti haitalliset tai haittaohjelmia sisältävät Gmail-viestit sekä varoitamme, jos käyttäjä yrittää ladata sivustolta soittoääneksi tai PDF-tiedostoksi tekeytyvän kohteen, johon on piilotettu tietokonetta vahingoittavaa koodia.

Vaikka käyttäjä päätyisikin haittaohjelmia sisältävälle sivulle, Googlen asiantuntijoiden Chrome-selaimeen rakentamat lisäsuojausominaisuudet estävät haittaohjelmia asentumasta itse tietokoneelle, mikä pienentää haittaohjelman vaikutusta.

Tietokoneen pitäminen ajan tasalla

Hyökkääjät saattavat joskus ottaa laitteen hallintaansa hyödyntämällä vanhojen ohjelmien tunnettuja tietoturva-aukkoja. He tietävät, etteivät käyttäjät päivitä ohjelmiaan aina uusimpaan versioon, jossa suojausta on parannettu. Myös Google tietää tämän. Siksi olemme määrittäneet Chrome-selaimen päivittämään itsensä automaattisesti jokaisen käynnistyksen yhteydessä. Näin käyttäjälle tarjotaan uusimmat suojausominaisuudet ilman ylimääräistä vaivaa.

Toisinaan Chrome joutuu käyttämään muita ohjelmistoja, laajennuksia, esimerkiksi kuvien tai videoiden näyttämiseen oikein. Myös rikolliset saattavat hyödyntää laajennuksia tietokoneen kaappaamisessa. Jos Chrome havaitsee vanhentuneen laajennuksen, johon liittyy tietoturvaongelmia, se kehottaa käyttäjää päivittämään vanhentuneen laajennuksen ja estää sen käytön, kunnes siitä on otettu käyttöön uusin suojattu versio.

Mobiililaitteen pitäminen suojattuna

Googlen Android-älypuhelimissa käytetään vastaavanlaisia suojauksia vahingon vaaran pienentämiseksi.

Lisäksi kaikista Google Play Kaupassa myytävistä Android-sovelluksista täytyy ilmoittaa, mitä laitteen tietoja sovellus haluaa kerätä tai käyttää, ja käyttäjä voi itse päättää, onko sovellus luotettava. Käymme läpi Google Playta automaattisesti, ja jos tunnistamme haittaohjelman, estämme sen käytön ja poistamme sen sitten kokonaan. Lisäksi joissakin Android-puhelimissa on käytössä Googlen sovellusten vahvistuspalvelu, joka tarkistaa mistä tahansa asennetut sovellukset haitallisen sisällön varalta. Tämä maksuton palvelu parantaa suojausta, kun sovelluksia asennetaan tuntemattomista lähteistä, kuten verkosta tai kolmannen osapuolen sovelluskaupoista.