Suojaa salasanasi

Salasanat ovat verkkorikollisuuden torjunnan ensimmäinen aste. On erittäin tärkeää valita vahvat salasanat, käyttää tärkeillä tileillä eri salasanoja ja päivittää salasanat säännöllisesti. Näillä ohjeilla voit luoda vahvoja salasanoja ja pitää ne suojattuina.

Käytä eri salasanoja kaikilla tärkeillä tileillä, kuten sähköposti- tai verkkopankkitileillä

Saman salasanan käyttäminen kaikilla tileillä on kuin saman lukon käyttäminen kodin, auton ja toimiston ovissa – jos rikollinen saa tietoonsa yhden palvelun salasanan, myös muiden suojaus vaarantuu. Älä siis käytä sähköpostiosoitteesi tai verkkopankkisi salasanaa esimerkiksi silloin, kun tilaat verkossa uutiskirjeen. Monen eri salasanan käyttämisestä on enemmän vaivaa, mutta se on turvallisempaa.

Pidä salasanasi salaisessa paikassa, joka ei ole helposti näkyvissä

Salasanan kirjoittaminen muistiin ei välttämättä ole huono ajatus. Mutta älä koskaan jätä muistiin kirjottamiasi salasanoja näkyviin tietokoneesi lähelle tai työpöydällesi.

Käytä pitkää salasanaa, joka sisältää numeroita, kirjaimia ja erikoismerkkejä

Mitä pidempi salasana on, sitä vaikeampi se on arvata. Pidä salasanasi pitkinä, niin tietosi pysyvät turvassa. Kun käytät salasanassa numeroita, erikoismerkkejä sekä suuria ja pieniä kirjaimia, hyökkääjien on vaikeampi arvata tai murtaa salasana. Valitse salasanaksi jokin muu kuin "123456" tai "salasana" äläkä käytä siinä julkisesti saatavilla olevaa tietoa, kuten puhelinnumeroasi. Se ei ole uusi eikä kovin turvallinen idea!

Yritä käyttää ilmausta, jonka tiedät vain itse

Yksi tapa on keksiä tiettyyn sivustoon liittyvä ilmaus, jonka tiedät vain itse. Saat esimerkiksi sähköpostipalvelun salasanan kirjoittamalla numeroilla ja kirjaimilla ilmauksen "Kaverini Tommi ja Jasmin lähettävät minulle joka päivä yhden hauskan viestin". Salasanan kirjoittamiseen on monia tapoja, kuten "Kt&jLmjp1hv". Keksi jokaiselle sivustolle tällainen salasana.

Ota salasanan palautusvaihtoehdot käyttöön ja pidä ne ajan tasalla

Jos unohdat salasanasi tai jos tilisi lukitaan, tarvitset jonkin keinon palauttaa tilisi käyttöoikeuden. Monet palvelut voivat lähettää sähköpostiviestin määrittämääsi osoitteeseen, jos joudut pyytämään uuden salasanan, joten varmista, että pääset vielä käyttämään määrittämääsi sähköpostitiliä.

Voit myös lisätä profiiliisi puhelinnumeron, johon voimme lähettää tekstiviestillä salasanan vaihtamiseen käytettävän koodin. Matkapuhelinnumeron lisääminen tiliin on helpoimpia ja luotettavimpia tapoja suojata tiliä.

Jos esimerkiksi joku yrittää murtautua tiliisi, palveluntarjoaja voi varmistaa käyttöoikeuden puhelinnumerollasi, tai jos menetät tilisi käyttöoikeuden, sinulle voidaan lähettää puhelimitse vahvistuskoodi, jolla pääset taas käyttämään tiliäsi. Kun annat Googlelle palautukseen käytettävän puhelinnumeron, sitä ei käytetä markkinoinnin kohdistamiseen sinulle eikä puhelinmyyntiin.

Matkapuhelin on turvallisempi tunnistusmenetelmä kuin palautuksen sähköpostiosoite tai turvakysymys, sillä siihen täytyy päästä käsiksi fyysisesti.

Jos et kuitenkaan voi tai halua liittää puhelinnumeroa tiliisi, monet sivustot voivat pyytää sinua valitsemaan turvakysymyksen, johon vastaamalla voit vahvistaa henkilöllisyytesi, jos unohdat salasanasi. Jos voit kirjoittaa oman kysymyksen itse, yritä keksiä kysymys, jonka vastauksen vain sinä tiedät. Älä käytä kysymystä, jonka vastaus löytyy verkossa tai sosiaalisessa mediassa julkaisemastasi sisällöstä.

Keksi vastaus, joka on ainutlaatuinen mutta mieleenpainuva – voit käyttää yllä olevaa vinkkiä. Silloin ei riitä, että joku arvaa oikean vastauksen, vaan hänen täytyy osata syöttää se oikein. On hyvin tärkeää, että muistat itse vastauksen. Jos unohdat sen, et voi ehkä koskaan palauttaa tilisi käyttöoikeutta.

Turvallisuustyökalut

Tutustu Googlen viiteen parhaaseen suojausominaisuuteen, joiden avulla voit käyttää verkkoa turvallisesti.

Google-tilit

Paranna Google-tilisi tietoturvaa entisestään

Voit tehostaa Google-tilisi tietoturvaa ottamalla kaksivaiheisen vahvistuksen käyttöön. Kun kaksivaiheinen vahvistus on käytössä, Google lähettää tunnuskoodin matkapuhelimeesi, kun joku yrittää kirjautua tiliisi tuntemattomalla tietokoneella. Tämä tarkoittaa, että jos joku kaappaa tai arvaa salasanasi, hän ei voi käyttää tiliäsi ilman puhelintasi. Nyt voit käyttää tilisi suojaamiseen jotain, minkä tiedät (salasana), ja jotain, minkä omistat (puhelin).

Lisätietoja

Pääset asetuksiisi klikkaamalla nimeäsi tai kuvaasi oikeassa kulmassa ja valitsemalla kohdan Tili.

Valitse ylhäällä Turvallisuus. Valitse salasanakentässä Ota käyttöön kohdassa Kaksivaiheinen vahvistus.

Saat vaiheittaiset ohjeet, joiden avulla voit ottaa ominaisuuden käyttöön.

Seuraavaksi sinut siirretään takaisin kaksivaiheisen vahvistuksen asetuksiin. Tarkista tietosi ja lisää varapuhelinnumerosi.

Valmista tuli! Kun kirjaudut sisään seuraavan kerran, saat vahvistuskoodin tekstiviestinä.

Chrome

Selaa verkkoa yksityisesti

Voit selata verkkoa yksityisesti Chromen incognito-tilan avulla tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Incognito-tilassa avaamasi sivut ja lataamasi tiedostot eivät tallennu Chromen sivu- tai lataushistoriaan.

Lisätietoja

Klikkaa selaimen työkalupalkin Chrome-valikkoa → valitse Uusi incognito-ikkuna.

Chrome avaa uuden ikkunan, jonka nurkassa näkyy incognito-kuvake. Voit poistua incognito-tilasta sulkemalla ikkunan.

Google-tilit

Oma Google-tilisi, kuten haluat

Tilisi asetussivulla näet Google-tiliisi liitetyt palvelut ja tiedot, ja voit muuttaa suojaus- ja tietosuoja-asetuksiasi.

Lisätietoja

Pääset asetuksiin klikkaamalla nimeäsi tai kuvaasi sivun oikeassa kulmassa ja sitten Tili-kohtaa.

Google-tilit

Ilmoitukset nimesi käytöstä verkossa

Minä verkossa -osiossa voit hallita sitä, mitä muille näytetään, kun he hakevat nimeäsi Googlella. Sen avulla voit ottaa käyttöön Google-ilmoituksia, joilla saat tiedon, jos verkossa julkaistaan tietoa sinusta, ja se ehdottaa automaattisesti hakusanoja, joita haluat ehkä pitää silmällä.

Lisätietoja

Kirjaudu Google-tilillesi ja siirry Minä verkossa -osioon.

Valitse Hallinnoi verkkoilmoituksia ja luo ilmoitus painamalla punaista painiketta.

Nimesi näytetään tekstikentässä. Voit tarkastella ehdotettuja ilmoituksia klikkaamalla tekstikenttää.

Lisää ilmoitus valitsemalla Lisää. Voit muokata ilmoituksia kynäkuvakkeen avulla ja poistaa niitä roskakorikuvakkeella.

Valitse avattavassa Ilmoitustiheys-valikossa haluamasi tiheys.

Google-tilit

Google-tiliisi tallennettujen tietojen hallinta

Google Hallintapaneeli näyttää Google-tiliisi tallennetut tiedot sekä katsauksen viimeaikaiseen toimintaasi. Näin voit tarkastella tietojasi ja toimintaasi sekä hallita palveluiden, esimerkiksi Bloggerin, Kalenterin, Docsin ja Google+:n, asetuksia yhdessä paikassa.

Lisätietoja

Käy Hallintapaneelissa katsomassa Google-tiliisi liittyvien tietojen yhteenveto ja hallinnoi omia asetuksiasi.

Voit myös tarkastella ja hallita Google-tiliisi tallennettuja tietoja.

Lisää turvallisuustyökaluja