Coloradojoki

Tutustu Amerikan uhanalaisimpaan jokeen

Amerikan uhanalaisin joki

 • Kuva: Paxson Woelber

  6 miljoonan vuoden historia

  Coloradojoki on hakenut uomaansa jo yli kuuden miljoonan vuoden ajan. 2 330 kilometrin pituinen Coloradojoki alkaa Kalliovuorilta Coloradon osavaltiosta ja laskee Kalifornianlahteen Meksikossa. Joki on elintärkeä Yhdysvaltojen kuiville länsiosille. Se ulottuu seitsemän osavaltion, kahden maan ja yhdeksän kansallispuiston alueelle. Sen vaikutuspiirissä on 36 miljoonaa ihmistä sekä uhanalaisia lajeja. Miljoonat ovat riippuvaisia Coloradojoen mahdollistamasta kastelusta, vedenjakelusta ja vesivoimasta, mutta liiallinen vedenkulutus ja vanhanaikainen vesihuolto ovat tehneet siitä uhanalaisen.

 • Kuva: Peter McBride

  Uhanalainen joki

  Coloradojoki on yksi maailman padotuimmista, uudelleenohjatuimmista ja tiheimmin viemäriverkostoon liitetyistä joista. Sitä hyödynnetään niin paljon, että Kalifornianlahdella Meksikon kohdalla uoma on kuiva. Siksi American Rivers -järjestö nimesi sen Amerikan uhanalaisimmaksi joeksi vuonna 2013. Vaikka ilmastonmuutos ja väestönkasvu vaikuttavat joen tilan heikkenemiseen, suurin uhka on vanhanaikainen vesihuolto. Joen vedestä on liikakysyntää, eikä vettä tällä vauhdilla riitä kaikkeen ja kaikille sitä tarvitseville. Coloradojoki on todellisessa vaarassa, ja vaakakupissa painavat alueen matkailu, vedenjakelu ja luonto. Lisätietoja on American Riversin verkkosivustossa.

 • Auta jokea virtaamaan

  Google Maps ja American Rivers ovat yhteistyössä tuoneet Coloradojoen Street View'hin. Sukella 360 asteen kuviin, laskeudu Powell-järveltä Mead-järvelle ja näe Grand Canyonin kansallispuisto kokonaisuudessaan joelta käsin. Melo 450 kilometrin pituisella vesireitillä tai lähde patikoimaan jollekin viidestä reitistä sivukanjonien syvänpunaisille seinämille. Coloradojoen näkyminen Street View'ssa on yhteistyön tulosta. American Riversin verkkosivustosta saat lisätietoja siitä, miten voit auttaa tämän uhanalaisen joen suojelussa ja kunnostamisessa pitkällä aikavälillä.

Tutustu Coloradojokeen

Tutustu muihin näkymiin Coloradojoesta

Tutustu Street View -näkymässä