Temppelikaupunki Angkor


Tutustu Kambodžassa sijaitsevan Angkorin ihmeisiin. Tuhat vuotta vanhat temppelit kätkeytyvät viidakkoon ja muinaiset kaupungit ja tiet johdattavat kadonneeseen khmerien valtakuntaan.

Banteay Srei


Tämä kohde on Angkorin merkittävistä temppeleistä ainoa, joka on rakennettu hehkuvan ruusunpunaisesta hiekkakivestä. Sitä kutsutaankin khmerien taiteen kruununjalokiveksi ja "naisten temppeliksi".

Tutustu Street View -näkymässä

Valitse tutustuttava alue

Tutustu Banteay Sreihin Google Mapsissa

Kätketty temppeliaarre


Itäinen gopura (sisäänkäyntirakennus)

Banteay Srei -temppelin rakennutti vuonna 967 kuningas Rajendravarman II:n bramiinineuvonantaja, ja se omistettiin Shiva-jumalalle. Syvällä viidakossa sijaitseva temppeli pysyi kätkettynä vuosisatojen ajan, kunnes ranskalaisretkikunta löysi sen vuonna 1914. Vuosikymmen myöhemmin ranskalainen kirjailija ja taideteoreetikko André Malraux aiheutti 1900-luvun kuuluisimpiin lukeutuvan taideskandaalin, kun hän yritti poistua maasta mukanaan useita merkittäviä kohteesta varastettuja teoksia. Malraux pidätettiin ja veistokset palautettiin. Tapaus kuitenkin herätti kansainvälistä huomiota siinä määrin, että temppeli restauroitiin 1930-luvulla uraauurtavien arkeologisten menetelmien avulla.

Huolellista konservointityötä


Anastylosis-korjaustapaa, jossa rakenteet kootaan uudelleen alkuperäisten materiaalien ja sijaintien mukaisesti, käytettiin ensimmäistä kertaa Banteay Sreissä 1930-luvulla. Restaurointia jatketaan edelleen Sveitsin ja Kambodžan valtioiden välisenä yhteistyönä. Ilkivallasta ja varkauksista huolimatta kohteeseen on saatu asennettua viemärijärjestelmä, ja puiden aiheuttamia vaurioita on pyritty vähentämään. Banteay Srei onkin yksi Angkorin parhaiten säilyneistä kohteista.

Vaaleanpunaiset hiekkakivireliefit


Banteay Srei on Angkorin temppeleistä ainoa, jossa on käytetty pehmeän vaaleanpunaista hiekkakiveä. Hienostuneen kauniiseen materiaaliin voi tehdä yksityiskohtaisia kaiverruksia lähestulkoon puun tapaan. Temppelin seinissä, torneissa, päällyslaudoissa ja koristepäädyissä on kohtauksia hindutarustosta. Esimerkiksi läntisen sisäänkäynnin upotuksiin on kuvattu kohtauksia Ramayana-eepoksesta, ja eteläisen kirjaston koristepäätyyn on kuvattu rakkauden jumala Kamadeva ampumassa nuolta Shivaa kohti.

Apinajumalten kaksintaisto


Keskuspyhäkön läntisen sisäänkäynnin yksityiskohtaiset kaiverrukset esittävät apinaveljesten Valin ja Sugrivan kuuluisaa kaksintaistoa, josta kerrotaan hindujen Ramayana-eepoksessa.

Eläinpatsaat vartioivat keskimmäistä tornia


Banteay Srein keskimmäisen tornin sisäänkäyntiä vartioi luonnon henki yaksha. Veistosta pidetään malliesimerkkinä khmerien muinaisesta kuvanveistotaiteesta.

Beng Mealea


Lähde retkelle viidakon halki ja tutustu Angkorin salaperäiseen kadonneeseen temppeliin Beng Mealeaan.

Tutustu Street View -näkymässä

Valitse tutustuttava alue

Tutustu Beng Mealeaan Google Mapsissa

Temppeli tienhaarassa


Beng Mealean laajat rapistuvat rauniot sijaitsevat syrjäisellä paikalla muinaisen kuninkaallisen valtatien risteyksessä. Aikoinaan tietä pitkin pääsi Angkoriin ja khmerien valtakunnan muihin kaupunkeihin. Beng Mealea rakennettiin hindutemppeliksi 1100-luvulla Suryavarman II:n valtakaudella. Sitä pidetään Angkor Watin edeltäjänä, sillä se on rakennettu samaan tyyliin, ja pohjapiirros on sama.

Viimeisten maamiinojen raivaaminen


Viime aikoihin asti Beng Mealeaan on ollut vaikeaa ja vaarallista päästä tiheän viidakon ja Vietnamin sodasta jääneiden räjähtämättömien maamiinojen vuoksi. Maamiinat raivattiin vuonna 2003, ja vuotta myöhemmin keskuspyhäkköön rakennettiin puinen kulkuväylä elokuvan kuvauksia varten. Näin yleisö pääsi vihdoin tutustumaan kohteeseen.

Kammiot ja pihat


Beng Mealean syrjäiseen temppeliin mielivä joutuu ylittämään valtavan kuivan vallihaudan, kiipeämään puunjuurien ja kivimurskan yli sekä vaeltamaan salaperäisten maanalaisten kammioiden halki. Perillä tunnelma on kuin Indiana Jones -elokuvassa: muinaisen rakennuksen seiniä ja kattoja peittävät sammal ja köynnökset, rapistuvista torneista kasvaa puita ja pihoilla kohoaa hiekkakiviröykkiöitä.

Angkor Wat


Tutustu legendaariseen temppelikaupunkiin, joka on tuhat vuotta vanha monumentti ja yksi maailman arkkitehtuurin ihmeistä.

Tutustu Street View -näkymässä

Valitse tutustuttava alue

Tutustu Angkor Watiin Google Mapsissa

Keskustorni


Kivestä rakennettu Angkor Wat symboloi koko universumia, ja sen keskustorni esittää hindujumalten myyttistä kotia Meru-vuorta.

Pengertie


Harmonisesti suunnitellussa Angkor Watissa on kolmitasoinen pyramidi, jonka huipulla on viisi lootuksennuppua muistuttavaa tornia. Temppeliin kuljetaan lännestä suurta hiekkakivillä kivettyä pengertietä pitkin, joka ylittää valtavan suorakulmaisen vallihaudan.

Hindumyyttien kuvauksia


Korkokuvapylväskäytävässä on noin 1 200 neliömetrin verran hämmästyttävän tarkkoja hiekkakivikaiverruksia, joissa kuvataan hindujen legendoja ja myyttejä. Kaiverrusten yksityiskohtaisuus ja taidokkuus hakee vertaistaan.

Kuningas Suryavarman II:n armeija


Läntisen pylväskäytävän lounaisessa paviljongissa on reliefejä, joissa kuningas Suryavarman II pitää hoviaan. Niissä norsuilla ratsastavat komentajat johdattavat hänen armeijansa kohti itää taisteluun chameja vastaan.

Taivaat ja helvetit


Eteläisen pylväskäytävän itäsiivessä on kuvattu hindumyytin 37 taivasta ja 32 helvettiä. Yhdessä osiossa kuoleman jumala Yama osoittaa ylemmän ja alemman tien, jotka johtavat kuolevaiset taivaaseen tai helvettiin.

Maitomeren kirnuaminen


Itäisessä pylväskäytävässä sijaitseva maitomeren kirnuaminen on Angkor Watin kuuluisin korkokuva. Siinä jumalat ja demonit hämmentävät maitomerta saadakseen haltuunsa sen aarteet, kuten kuolemattomuuden eliksiirin.

Angkor Watin apsarat


Angkor Watin kaiverruksissa esiintyy yli 3 000 erilaista apsaraa (taivaallista nymfiä), joilla on 37 erilaista kampausta ja päähinettä.

Vishnun patsas


Yhdestä hiekkakivipalasta kaiverrettu kahdeksankätinen Vishnun patsas sijaitsee oikeanpuoleisessa tornissa läntisen sisäänkäynnin kohdalla. Pyhiinvaeltajat jättävät usein kukkaseppeleitä ja hiuskiehkuroita Vishnulle kiitokseksi hyvästä onnesta.

Taivaaseen nousevat portaat


Kulmatorneihin ja sisimpään pylväskäytävään päästäkseen joutuu kipuamaan kolmet portaat. Portaat on tarkoituksella rakennettu jyrkiksi, sillä ne edustavat taivaaseen nousemisen vaikeutta.

Angkor Thom


Kulje patsaiden reunustamaa promenadia pitkin kohti huikean korkeita portteja, joiden takana on khmerien valtakunnan maineikas viimeinen pääkaupunki.

Tutustu Street View -näkymässä

Valitse tutustuttava alue

Tutustu Angkor Thomiin Google Mapsissa

Jumalten ja demonien promenadi


Angkor Thom rakennettiin useamman kerran uudelleen 500 vuoden aikana. Viimeisin ja laajin uudistus tehtiin 1100-luvulla Jayavarman VII:n valtakaudella. Tuolloin kaupunkiin pystytettiin valtavat linnoitukset suojaamaan valloittajilta. Kaupungin muurit symboloivat Meru-vuorta ympäröiviä vuoria, ja vallihauta puolestaan esittää kosmista merta.

Angkor Thomin portit


Angkor Thomin suuret portit ovat Angkorin kuvatuimpia nähtävyyksiä. Ne kohoavat lähes 23 metrin korkeuteen, ja niiden huipulla on neljä valtavaa päätä, jotka katsovat pohjoiseen, itään, etelään ja länteen. Porttien alaosassa on kolmipäisiä norsuja, joiden kärsät toimivat pilareina.

Bayonin temppeli


Bayonin temppeli on täsmälleen Angkor Thomin keskellä. Siinä on 54 tornia, joihin on kaiverrettu jopa 2 000 kasvot. Bayonin sokkeloiset pylväskäytävät ja synkät yhdyskäytävät tunnetaan yksityiskohtaisista korkokuvista, joissa kuvataan historiallisia taisteluja ja tapahtumia sekä arkielämää.

Leprakuninkaan terassi


Lähes seitsemän metriä korkea Leprakuninkaan terassi on yksi Angkor Thomin mysteereistä. Jotkut uskovat, että useat Angkor-kuninkaat sairastivat spitaalia ja että keskellä oleva alaston patsas (kopio) esitti kuoleman jumala Yamaa, joka valvoi kuninkaallista krematoriota. Toiset taas ovat sitä mieltä, että patsas esittää vaurauden jumala Kuberaa, joka myös sairasti spitaalia. Lisätietoja saat Google Cultural Institutesta.

Polvistuva jumala


Tämä pää kuului kerran 2,5-metriselle polvistuvalle jumalalle – yhdelle 54 patsaasta, jotka reunustavat Bayonin temppelin eteläiselle sisäänkäynnille johtavaa pengertietä. Tutkijoiden mukaan patsaat kuvaavat hindumyyttiä maitomeren kirnuamisesta. Lisätietoja saat Google Cultural Institutesta.

Ta Prohm


Matka salaperäiseen puiden peittämään temppeliin, jossa Lara Croft: Tomb Raider -elokuva kuvattiin.

Tutustu Street View -näkymässä

Valitse tutustuttava alue

Tutustu Ta Prohmiin Google Mapsissa

Prajnaparamita-jumalatar


Kuningas Jayavarman VII kunnioitti äitiään temppelissä, jossa on lukuisia naishahmoja esittäviä reliefejä. Tämän kasvoja esittävän kaiverruksen ympärillä kohoavat puunjuuret kehyksen lailla, ja se onkin kuuluisa nähtävyys.

Bodhisattvan kiviset kasvot


Läntisen gopuran (sisäänkäyntirakennuksen) huipulla on neljät kiviset korkealle kohoavat Bodhisattvan kasvot. Ne kaikki katsovat eri ilmansuuntiin.

Salaperäinen dinosaurusreliefi


Angkorin temppelin kaiverruksissa esiintyy usein eläinhahmoja. Eniten huomiota on kuitenkin herättänyt tämä reliefi, joka muistuttaa erehdyttävästi stegosaurusta.

Romanttiset rauniot


Ta Prohm on jätetty raunioiksi, ja banyan- ja viikunapuiden juuret laskeutuvat sen seinämiä, oviaukkoja ja kammioita pitkin sulaneen laavan lailla. Toisin kuin useimpia muita Angkorin temppeleitä, Ta Prohmin rakennuksia ei ole juuri restauroitu. Temppelin rapistunut tunnelma on kuitenkin vain lisännyt sen romanttista viehätystä.

Tutustu muihin Views-kuviin Kambodžan Angkorista

Tutustu View'ssa

Erityiskiitokset

Google Cultural Institute – Angkor

Lisätietoja Angkorista saat Google Cultural Institutesta

Lisätietoja

Yhteistyökumppanimme

Erityiskiitokset yhteistyökumppaneillemme APSARAssa (Authority for the Protection and Management of Angkor and the Region of Siem Reap) ja Kambodžan Matkailuministeriölle